Hoće li afera “Kiseonik” Milorada Dodika koštati vladavine?

Hoće li afera “Kiseonik” Milorada Dodika koštati vladavine?


Nacionalizam je provjereno uspješan način osiguravanja izbornih pobjeda, ali posljednji izbori dokaz su da atak na zdravlje građana i mahinacije u zdravstvenom sektoru bivaju kažnjene. Tim stazama ovaj put hode Milorad Dodik i njegov SNSD.

Milorad Dodik možda je kod svoje poslovično desne i ostrašćene biračke baze uzeo neke poene posljednjih mjeseci, puštajući spinove o raznim verzijama državnog razlaza, ali je sasvim sigurno i kod tih ljudi izgubio poziciju nakon posljednje afere “Kiseonik”.

Igranje sa zdravljem ljudi, korištenje industrijskog kisika u intenzivnoj njezi te posebno relativiziranje toga pričom o firmi iz Sarajeva koju je trebalo izbjeći, teško može proći nekažnjeno.

“Postoji problem u vezi s tim što tom TGT-u nisu dali dozvolu za unutrašnji promet, već su htjeli da to ide preko sarajevske firme, a da sarajaveska firma kupuje od firme iz Banje Luke, a onda prodaje preko Sarajeva kisik u Banju Luku”, kazao je Dodik na pitanje koje u pozadini ima najveći broj smrtnih slučajeva u pandemiji uopće.

 

Afera“Kiseonik”: Oboljeli od Covid 19 nisu tretirani kao zamorčad samo u RS, već u cijeloj BiH

Prema podacima Worldometer svjetske baze podataka, koja vodi evidenciju o parametrima vezanim za pandemiju koronavirusa u svijetu, broj umrlih u BiH je 10.422 i po tome je naša zemlja najgora u Evropi.

Kada taj broj primijenimo na entitete, smrtnost u odnosu na broj oboljelih u Federaciji BiH na milion stanovnika iznosi 4 posto, a u Republici Srpskoj 5,5 posto. Broj umrlih od korone u FBiH iznosi 5.917, dok je u RS-u 4.142, što je izuzetno visok procenat u odnosu na broj stanovnika, ako se procjenjuje da u FBiH živi oko dva miliona stanovnika, a u RS-u oko milion piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija