Hoće li Austrijanci moći riješiti tunel Hranjen?

Sredinom prošlog mjeseca Vlada FBiH usvojila je zaključke kojima se JP Autoceste FBiH nalaže da isprati važeći ugovor projekta tunela Hranjen do 11. 2. 2022, dok su iz AC predložili formiranje i ekspertnog vijeća nezavisnih stručnjaka iz Austrije koji bi izvršili detaljan pregled stanja u tunelu.

– Autocestama je naloženo da se striktno drže potpisanog ugovora, a iznos predviđenih sredstava za probijanje tunela je nešto manji od 70 miliona KM bez PDV-a, rekli su nam u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

RAZUMAN ROK

U nedavnom izvještaju Autocesta upućenom Vladi FBiH navedeno je da pomenuto preduzeće ima bankovnu garanciju koja se može aktivirati u slučaju da izvođač radova (Euroasfalt) ne ispuni obaveze, kako bi zaštitilo svoje interese.

Želimo konkretne odgovore, da se precizira kad će se nastaviti projekat, kaže gradonačelnik Goražda

Na nedavnoj sjednici Doma naroda federalnog Parlamenta delegat Nijaz Musić zatražio je da se u dnevni red uvrsti informacija o realizaciji projekta povezivanja Goražda sa Sarajevom, međutim, kako kaže, niko od predstavnika Vlade nije podnio tu informaciju, niti je obrazložio.

– Na sjednici Skupštine BPK-a Goražde imali smo šturu informaciju sa jako upitnim podacima. Vrijednost projekta u finansijskom smislu, ali i u smislu egzistencije građana, itekako zavređuje detaljnu analizu. Nakon konsultacija s predsjedavajućim Doma Tomislavom Martinovićem donijeli smo zaključak da se za narednu sjednicu pripremi detaljna informacija, kaže za Oslobođenje Musić.

Ono što je najbitnije za građane BPK-a i privredu, smatra Musić, nastavak je realizacije projekta i da se u nekom razumnom roku sve to privede kraju.

– Raditi istovremeno realizaciju projekta i projektovanje, pa onda naići na neke nepredviđene smetnje, govori da se od početka pristupilo neozbiljno. Imali smo informaciju da je dinamika radova skoro zaustavljena, a onda su poslije iz AC FBiH i resornog ministarstva rekli da su radovi nastavljeni, ali usporenom dinamikom. Činjenica je, a to znamo i od federalne Vlade i Ministarstva, da će planirana sredstva biti nedovoljna, da je trećina urađena za planirani iznos. Ako uzmemo u obzir da je iz BPK-a Goražde u posljednjih 20 godina puno ljudi odselilo, da je privreda bila u procvatu, moramo imati u vidu da je taj infrastrukturni detalj u smislu cestovnog povezivanja jako bitan za dalji napredak, za egzistenciju ljudi, a isto tako i za konkurentnost privrednika s privredom drugih krajeva BiH, zaključuje Musić.

Iz AC su izvođaču radova uputili pismo u kojem podsjećaju na zaključke Vlade FBiH, a koja je i investitor projekta. Definisano je da je ‘’neophodno poduzimanje svih potrebnih aktivnosti s ciljem izvršavanja obaveza izvođača radova, a prema važećem potpisanom ugovoru’’.

SPISAK OBAVEZA
– Potrebno je da se iskopani dio tunela dovede u stanje graničnih uslova definisanih ugovorom, potom treba izvesti podnožni svod na predviđenim lokacijama definisanim projektnom dokumentacijom, te izvršiti reprofilaciju tunelskih cijevi. Ugovorna obaveza podrazumijeva i izvođenje mlaznog betona, tamponskog sloja, izvođenje niša i uređenje poprečnih veza. Kompletiranjem ovih radova stiču se uslovi za dodatna sredstva u vrijednosti od 20% ugovornog iznosa, a koja mogu biti odobrena od federalne Vlade po Zakonu o javnim nabavkama, dio je pisma AC FBiH.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović potvrdio nam je da su iz AC dobili informaciju da će radovi biti nastavljeni, a da u narednim danima očekuje susret na kojem bi se sve izdefinisalo.

– Navodno su i dalje u toku neki manji radovi, ali ne onim intenzitetom kako je bilo prije. Do ovoga nije trebalo doći, radovi su trebali biti nastavljeni bez obzira na sve, jer sve drugo je za nas Goraždane nedopustivo i neprihvatljivo, mišljenja je Imamović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79