Hoće li BiH dobiti ili izgubiti sporove teške milijardu i po KM protiv Slovenaca?

Pravobranilaštvo obavještava Vijeće ministara o postupcima u kojima su tužili firme Elektrogospodarstvo Slovenije i Vijadukt Portorož

Protiv Bosne i Hercegovine trenutno se vode dva arbitražna postupka, a u oba slučaja riječ je o slovenskim firmama. Riječ je o tužbama od skoro milijardu i po KM.

Piše: A. DUČIĆ

Prema podacima iz Pravobranilaštva BiH jedan arbitražni postupak se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID) protiv BiH po tužbi Elektrogospodarstva Slovenije. Riječ je o tužbi teškoj 1.359.645.000 KM.

Ovaj postupak, stoji u izvještaju Pravobranilaštva koji će se uskoro naći na sjednici Vijeća ministara BiH, nalazi se u fazi rasprave o osnovanosti spora.

-Radi se o vrlo značajnom arbitražnom postupku, kako sa stanovišta izuzetno visoke vrijednosti spora, tako i sa stanovišta pravne prakse koju će arbitražni tribunal zauzeti u pogledu pitanja koja su istaknuta u dosadašnjem toku postupka – ističu iz Pravobranilaštva BiH.

Arbitražni spor je Elektrogospodarstvo Slovenije pokrenulo protiv Bosne i Hercegovine, tražeći nadoknadu od 1,36 milijardi KM za prijeratna ulaganja u Rudnik i Termoelektranu “Ugljevik” (Republika Srpska).

Elektrogospodarstvo Slovenije navodi da nije dobijalo električnu energiju iz Termoelektrane Ugljevik, tokom ratnih godina, iako su investirali u gradnju tog objekta. Prema ugovoru kojeg su 1981. potpisale Slovenija i BiH, slovensko Elektrogospodarstvo ima pravo na trećinu struje iz Ugljevika temeljem svojih ulaganja u trećinu troškova izgradnje tog energetskog objekta koji je završen 1985.

Isporuke trećine ukupne struje iz Ugljevika Sloveniji prekinute su 1991., najprije zbog prekinutih dalekovoda i uništene trafostanice u Slavoniji, a onda i rata u BiH, i nikad nisu obnovljene.

Drugi arbitražni postupak koji se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu odnosi se na tužbu slovenske kompanije Vijadukt Portorož protiv Bosne i Hercegovine, radi naknade štete od čak 100.000.000 KM.

Iz Pravobranilaštva BiH navode da je tokom 2020. godine okončana glavna rasprava. Postupak je u toku. Slovenci su arbitražni postupak protiv BiH pokrenuli nakon što nisu postigli dogovor sa Vladom RS o isplati odštete koju su tražili zbog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu.

Treći arbitražni postupak pred ad hoc arbitražnom u pravnoj stvari tužitelja Neete Gupta, Naveen Aggarwal i Usha Industries protiv Bosne i Hercegovine, radi naknade štete, koji je bio težak 40.000.000 dolara okončan je krajem 2020. u korist BiH.

U arbitražnom postupku odbijen je tužbeni zahtjev tužilaca u potpunosti, čime je predmetni abitražni postupka riješen u korist Bosne i Hercegovine. Aggarwal je, zajedno da Gupta Neete, takođe akcionarom „Krajina osiguranja“ i njihovom kompanijom Usha Industries iz Nju Delhija, tužio BiH, odnosno Republiku Srpsku i „Krajina osiguranje“ pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu.

Tvrdili su da su prevareni prilikom kupovine akcija tog društva i tražili su odštetu od 40 miliona dolara, da bi zahtjev zatim smanjili na nešto više od 30 miliona dolara ili oko 48,5 miliona KM piše Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79