Hoće li BiH krenuti sa davanjem treće doze: Vjerovali ili ne, najbolja je kombinacija ove 2 vakcine

Povećanjem broja novozaraženih koronavirusom, susjedne zemlje poput Srbije počele su vakcinaciju građana i trećom dozom. U našoj zemlji takva mogućnost još ne postoji, jer se građani teško odlučuju za vakcinaciju i sa prve dvije doze. Iz kriznih štabova svakodnevno apeluju na građane da se vakcinišu, posebno jer smo već u četvrtom valu kada se bilježi mnogo veći broj novozaraženih, čime se pogoršava epidemiološka situacija u cijeloj državi.

KOMBINACIJE

S druge strane, interes dijela bh. državljana za trećom dozom u susjednim zemljama je sve više prisutan, pogotovo što svjetski stručnjaci govore o padu antitijela nakon izvjesnog vremena od imunizacije.

Da li će uskoro i bh. građani u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi Srbije moći da se vakcinišu protiv Covid-19 infekcije, oglasili su se iz Doma zdravlja u Novom Beogradu.

– U ovom trenutku nemamo još nikakvih informacija za vakcinaciju stranih državljana kod nas. A naši građani odsad se mogu vakcinisati i trećom dozom, a to je u slučajevima da su primili dve. Nakon druge doze vakcine treba da prođe šest meseci da biste se mogli treći put vakcinisati. Naši građani preko e-uprave dobivaju pozive za vakcinaciju trećom dozom, iz DZ-a Novi Beograd.

U BiH je zabilježen nagli skok broja novozaraženih, njih 617, a prijavljeno je osam smrtnih slučajeva

Govoreći o vakcinaciji trećom dozom, naš poznati stručnjak klinički imunolog prof. dr. Jasenko Karamehić kaže da u kliničko-farmakološkim ispitivanjima vakcina Pfizer stvara jako dobra antitijela na početku, a onda za četiri mjeseca dosta opadnu.

”Za AstraZenecu, kojom je vakcinisana Velika Britanija, pokazalo se da je stabilnija vakcina u tom smislu da slabije opadaju antitijela. U početku nisu tako visoka kao što su kod Pfizera, ali nakon četiri mjeseca AstraZeneca ima više antitijela nego Pfizer. I onda su oni odlučili sve prioritetne grupe da vakcinišu trećom vakcinom, tzv. boosterom, odnosno pojačivačem. Uradili su kliničke studije koje su pokazale jako dobre rezultate sa AstraZenecom”, objašnjava dr. Karamehić.

Dodaje kako bi najbolje bilo primiti treću istu dozu, a ukoliko je nema, može biti kombinacija vakcina.

– Prva vakcina da bude AstraZeneca, druga Pfizer, a treća opet može biti Pfizer. Tako je svijet radio, jer smatraju da je miks tih vakcina polučio bolje stvaranje antitijela. Znači, kombinacija vakcina AstraZeneca i Pfizer, naglašava dr. Karamehić.

Kada se radi o kineskim vakcinama, dodaje, nema ulaznih informacija o njihovom stvaranju i postojanju antitijela, jer kineski proizvođači nisu objavljivali svoja ispitivanja.

PRATIMO SITUACIJU

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske prati situaciju kako u regionu, tako i svijetu kada je u pitanju uvođenje treće doze vakcine.

– Ukoliko se ukaže potreba da se i u RS-u uvede davanje treće doze, o tome na koji način i koje će kategorije stanovništva biti njome obuhvaćene, građani će biti blagovremeno informisani. Za sada nam je prioritet vakcinacija građana prvom i drugom dozom, kaže Oslobođenje portparolka Instituta Milka Mrđa.

U Institutu zasad nemaju informacije da se građani vakcinišu trećom dozom u drugim zemljama, piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79