Hoće li biti zabranjeno nazvati RS “genocidnom tvorevinom”?

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o nesprovođenju odluka visokog predstavnika i na Izmjene i dopune Krivičnog zakona RS-a. Na današnjoj sjednici Vijeća naroda RS-a odbijene su sve odluke Kluba Bošnjaka o stavljanju veta na ove zakone.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković rekao je da su Bošnjaci uložili veto na oba zakona, ali da nisu dobili podršku ostalih klubova. U petak će, dodao je on, zasjedati Zajednička komisija Vijeća naroda RS-a i Narodne skupštine RS-a, a nakon toga i Ustavni sud RS-a.

UKUPNO 11 AMANDMANA

– Ako i Zajednička komisija Vijeća naroda i NSRS-a i Ustavni sud RS-a ostanu pri odluci da nije narušen vitalni nacionalni interes u ova dva zakona, tražićemo ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH. Ustavni sud RS-a nije zadnja stanica u ovom postupku, rekao je Tabaković.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović kazala je da se klubovi nisu uspjeli dogovoriti kada su u pitanju dva navedena zakona i da je dalja procedura jasna.

Ovim zakonom NSRS je htio da zaštiti suverenitet BiH koji je ugrožen zakonom o negiranju genocida, kazao je Petković

– Bošnjaci su na prvi zakon imali četiri, a na drugi sedam amandmana. Nijedan amandman nije usvojen. Uobičajeno je da predmet uputimo Ustavnom sudu RS-a sedam dana nakon što zasjedanje završi Zajednička komisija Vijeća naroda RS-a i NSRS-a. Ako Bošnjaci ne budu zadovoljni odlukom Ustavnog suda RS-a, konačnu riječ će dati Ustavni sud BiH, kazala je Tešanović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a i poslanik Ujedinjene Srpske Milan Petković kazao je da amandmani Bošnjaka nisu bili prihvatljivi. Bošnjaci su, rekao je on, istakli da se ovim zakonima negira postojanje BiH i Bošnjaka u Republici Srpskoj.

PETKOVIĆEVE (PR)OCJENE

– Ovim zakonom Narodna skupština RS-a je htjela da zaštiti suverenitet BiH koji je ugrožen zakonom o negiranju genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Ne postoji nijedan razlog, niti ijedno pravno uporište na osnovu kojeg se može tvrditi da je nacionalni interes Bošnjaka ugrožen. Bošnjaci samo žele da odugovlače stupanje ovih zakona na snagu, a to jasno pokazuje još jednom koliko je ovakvo Vijeće naroda RS-a besmisleno, smatra Petković.

Podsjećamo da je Narodna skupština RS-a nedavno na posebnoj sjednici koja je bila zatvorena za javnost donijela Zakon o nesprovođenju odluka visokog predstavnika, ali i Izmjene i dopune Krivičnog zakona RS-a kojima su propisane zatvorske kazne za svakoga ko uvrijedi RS, odnosno za svakoga ko je nazove “genocidnom tvorevinom”.

Donošenje ovih akata uslijedilo je nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakon BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida. Predsjednici političkih stranaka iz RS-a potom su zamrznuli svoje statuse u zajedničkim organima ističući da je to jedan od načina borbe protiv nametnutog zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79