Hoće li danas biti potpisan ugovor o nabavci vakcina: Sve oči uprte u Davora Pehara

Nabavka vakcina za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH opet je u proces dovela do “biti ili ne biti” momenta gdje sve ovisi od direktora Zavoda za javno zdravstvo, kadra HDZ-a, Davora Pehara.

Vlada FBiH je na sinoćnjoj sednici naložila Zavodu za javno zdravstvo da s kompanijom Medimpexom iz Vogošće već danas potpišu ugovor. Medimpex ima rok od tri radna dana da dostavi 100.000 vakcina “Sputnik V”. Ukoliko se ovaj ugovor potpiše danas, vakcine bi u Federaciji BiH trebalo da budu najkasnije do ponedjeljka.

Dok federalni premijer Fadil Novalić najavljuje da je stvar gotova i da će ugovor danas biti potpisan, Šemso Mujezin, vlasnik kompanije Medimpex za Klix.ba kaže da još nije dobio niti jednu informaciju o procesu nabave na koji je konkurisao i da samo iz medija zna da je njegova kompanija ta koja je odabrana.

Cijena koju je ponudila ova kompanija je 14,31 euro po dozi, a cijena skladištenja i distribucije do kantonalnih zavoda za javno zdravstvo je 0,25KM po dozi.

Ipak, iskustvo nas uči da i na “hladno treba puhati”, jer Zavod za javno zdravstvo s Paharom na čelu nije potpisao ugovore s dvije kompanije koje je Vlada FBiH nakon odabira njenog Ad-hoc tima odabrala prošlog četvrtka.

Tada su kao potencijalni dobavljači bile odabrane banjalučka kompanija Krajinagroup i MGM farm Kakanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79