Hoće li Dodik krivično odgovarati za nesavjestan rad?

Nije ovo prvi put da zbog vlastitih interesa pojedinci zloupotrebljavaju položaje, koje su im omogućili upravo građani čija su imovina i egzistencija ugroženi. Je li ovo prilika da pravosudne institucije pokažu da smo pred zakonom svi jednaki, bez obzira na funkciju i stranku?

Može li i hoće li Milorad Dodik krivično odgovarati za nesavjestan rad. Šta kaže Krivični zakon BiH, ima li Dodik imunitet ili, pak, odgovornost dok imovina države gori.

– Definitivno vidim odgovornost za propuštanje poduzimanja svoje službene dužnosti uslijed koje nastaje neka šteta. Osim ovog člana Krivičnog zakona ovu situaciju uređuje i krivično djelo nesavjestan rad u službi jer je mene ova situacija značajno posjetila na situaciju kada su se desili protesti 2014. godine, a kada je Goran Zubac krivično odgovarao za propuštanje da pošalje specijalnu jedinicu SIPA-e da pomogne u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH – navodi advokatica Nina Kisić.

Pojedinici su odgovarali zato što nisu zaštitili zgradu Predsjedništva BiH. Hoće li odgovarati oni koji ugrožavaju stanovništvo. Krivične prijave već podignute. A moglo bi ih biti još.

– Očekujem da će neko reagovati. I danas je bila sjednica Predsjedništva BiH na kojoj ponovo nije bilo Milorada Dodika. Nadam se da će OHR reagovati i omogućiti da se angažuju helikopteri Oružanih snaga – kaže Damir Šabanović, načelnik Opštine Jablanica (SDP).

Na potezu je Tužilaštvo BiH. No i iz ove zgrade tišina. Nema odgovora čak ni da li su zaprimili krivičnu prijavu. SDP, najveća opoziciona stranka u Federaciji BiH, poziva na djelovanje Tužilaštva da bi dokazali da smo svi jednaki pred zakonom.

– Ovdje se ne radi ni o kakvoj politici, ni o kakvom politikanstvu. Ovako bih isto reagovao da se radi o bilo kojem dijelu BiH i da sam na mjestu druga dva člana Predsjedništva BiH, ne bih se libio da donesemo odluku i izdamo nalog Oružanim snagama pa da vidimo da li će poslušati ili neće – navodi Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Pravni stručnjaci smatraju da postoji mogućnost djelovanja preostala dva člana Predsjedništva u ovakvoj situaciji. Prekoračenje ovlaštenja s posljedicama, ali bi doprinijeli gašenju požara. Jer “nužda” zakon mijenja.

– Da li bi oni prekoračili službene dužnosti, zasigurno da bi. Da li bi krivično odgovarali, potencijalno bi, ali s druge strane postoji institut krajnje nužde i odvraćanje od neke veće opasnosti i institut bi ih zasigurno zaštitio – smatra advokatica Kisić.

Već desetak dana aktivni su požari u Bosni i Hercegovini koji se brzo šire i uništavaju materijalna dobra ljudi. Nadležni upiru prstom, a odgovora i konkretnog djelovanja nema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79