Hoće li domaći, bh. proizvođači do kraja godine poskupjeti čokoladu

Hoće li domaći, bh. proizvođači do kraja godine poskupjeti čokoladu


Cijene čokolade u Bosni i Hercegovini, ali i širom regije, postaju sve veća tema razgovora, a mnogi se pitaju hoće li ona postati luksuzna poslastica. Čokolada koja je nekada koštala 1,80 KM danas se prodaje po cijenama od 2,40 KM do 3,60 KM. Još dramatičnija situacija je u susjednoj Hrvatskoj, gdje Kandi čokolada od 300 grama sada dostiže nevjerojatnih 8,99 eura, dok je prošle godine bila dostupna za oko tri eura.

Ova nagla promjena cijena ne može se objasniti samo lokalnim faktorima. Globalna kriza u proizvodnji kakaovca, naročito u Zapadnoj Africi, gdje su usjevi pogođeni bolestima poput crne mahune i virusa natečenih izdanaka, značajno utječe na ponudu. Osim toga, geopolitički faktori, poput rata u Ukrajini, dodatno pogoršavaju situaciju povećanjem troškova proizvodnje i distribucije.

Kompanije poput Vispaka i Mak Zare, koje djeluju pod okriljem AS Holdinga, fokusirane su na očuvanje kvaliteta i stabilnosti, dok neki konkurenti pribjegavaju smanjenju gramaže svojih proizvoda ili izmjeni receptura kako bi prikrili poskupljenja.

Iako se tržište kakaa stabilizovalo u posljednjim mjesecima, mnogi u industriji vjeruju da se cijene neće vratiti na nivoe iz 2023. godine. Takođe, rastući interes za alternativne proizvode, poput čokolade bez kakaa, nagovještava moguću promjenu u budućnosti tržišta čokolade.

Dok se čini da bi čokolada mogla postati luksuz, ostaje pitanje hoće li potrošači u BiH moći pratiti te promjene ili će ove slatke poslastice postati rijetka nagrada.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija