Hoće li EP BiH izabrati najskupljeg ponuđača s kojim je i ranije radila

U martu 2021. godine JP Elektroprivreda BiH raspisala je tender za nabavku pametnih brojila i prateće infrastruktura za EPBiH. Na tender se prijavilo više kompanija i konzorcija, a rok za ponude je prvobitno bio 18. maj koji je produžen do 1. juna.

Otvaranje ponuda bilo je 1. juna, a kako je za Patriju potvrđeno iz JP Elektroprivreda BiH još uvijek nije izabran ponuđač. Iz Elektroprivrede nam nisu mogli odgovoriti ni na pitanje koliko je ponuđača zadovoljilo kriterije niti koliko je novca planirano za tu nabavku.

„Cjelokupan postupak po predmetnom tenderu realizuje se prema procedurama nabavke Evropske investicijske banke. Postupak je u svim fazama vođen uz saglasnost Banke. Imajući u vidu situaciju da su ponude po predmetnom tenderu za pametna brojila i vezanu opremu otvorene i da je proces evaluacije ponuda u toku, nismo u mogućnosti zbog povjerljivosti procesa evaluacije, davati nikakve informacije vezane za proces nabavke, a sve u skladu sa Članom 27. tenderskog dokumenta“, navode iz JP Elektroprivreda BiH.

Novinska agencija Patria imala je uvid u otvorene ponude, a riječ je o tri konzorcija i jednoj firmi. Najnižu ponudu dao je konzorcij Comtrade Distribution d.o.o. i Shenzen CLOU Electronics Co. Ltd (BiH-Kina) od 17.528.547 KM.

Sa ponudom od 27.144.218,63 KM prijavio se konzorcij Elcom d.o.o (BiH) i Mikroelektronika d.d. (BiH) i Meter Control d.o.o. (Srbija).

Firma Mezon d.o.o. iz Crne Gore ponudila je cijenu od 28.834.604 KM.

Najskuplja ponuda je slovenačko-bh.-slovenačkog konzorcija IDEM (Iskraemeco d.d. i Deling d.o.o. i Enerdat – S d.o.o.) u iznosu od 32.631.486 KM.

Prema informacijama koje ima Patria upravo bi ova ponuda iako je najskuplja trebala biti prihvaćena.

U januaru ove godine portal Inforadar objavio je tekst o ranijim nabavkama EP BiH i firmi Iskraemeco koja je osnovana 1999. zajedničkim ulaganjem JP Elektroprivreda (EP) BiH i firme Iskraemeco Kranj iz Republike Slovenije. Ukupno učešće EPBiH je 57,5%, a Iskraemeca iz Kranja 42,5% kapitala, i u istom odnosu su i vlasnički odnosi. Iskraemeco upošljava pedesetak radnika, a na čelu je Mirza Softić, bratić Safeta Softića, potpredsjednika SDA. Na čelu EP BiH je Admir Andelija također član SDA, a kojeg je predložio DF.

„Inforadar je unazad nekoliko mjeseci došao u posjed desetina dokumenata i drugih dokaza koji potvrđuju spregu EPBiH te firmi Iskrameco Sarajevo i Iskraemeco iz Slovenije a u vezi sa finansijskim malverzacijama u proizvodnji i distribuciji brojila. Istraživanjem smo utvrdili sistem rada prema kojem se brojila doslovno „štancaju“ a onda stoje u skladištima nakon čega EPBiH piše specifikacije sa tehničkim karakteristikama koje odgovaraju samo Iskraemecu iz Kranja i Iskraemecu Sarajevo, eliminirajući na taj način konkurenciju, što je u suprotnosti Zakonu o javnim nabavkama. Također, ovim se osigurava nelegalni profit za određene firme i grupu ljudi.

Tender iz 2019. najbolje pokazuje ovakvo stanje. U pitanju je nabavka 68.000 tzv. „pametnih“ (smart) brojila za električnu energiju iz novije generacije, a koja nikad nisu dočekala početak distribucije po domaćinstvima. Ovaj Elektroprivredin projekat masovnije ugradnje pametnih brojila trebalo je da se realizira u dvije faze.

Prva faza je okončana u periodu 2014-2016. kroz nabavku pametnih brojila vrijednu 30 miliona KM, a pobjednici natječaja su bili Malcom Sarajevo i Deling Tuzla, nudeći brojila proizvođača Iskra Kranj i Landis-Gyr Švicarska. Tender i projekat su realizirani i finansirani iz sredstava EPBiH i prema pravilima javnih nabavki, ali s velikim kašnjenjem i nezavršenim poslovima”, objavio je Inforadar početkom ove godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79