Hoće li kazna od 200 KM za parking “na invalidskom” opametiti parking papke?

Zakon o većim kaznama za parkiranje na mjesta za osobe sa invaliditetom od danas je stupio na snagu što podrazumijeva da će kazne za takav prekršaj iznositi 200 KM.

Inicijativu je pokrenuo zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović. U aprilu ove godine zakon je bio izglasan u Predstavničkom domu.

Kasnije, 15. juna i Dom naroda Parlamenta BiH je usvojio izvještaje zajedničkih komisija oba doma Parlamenta o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini čime je zakon i usvojen.

U ovim izmjenama predviđeno je da se za nepropisno parkiranje na mjestu za osobe s invaliditetom kažnjava finansijski sa 200 KM.

Još jedan od propisa koji se tiču parkinga za osobe sa invaliditetom je u parlamentarnoj proceduri. Odnosno, u Predstavničkom domu BiH je jednoglasno usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, s ciljem da i osobe sa invaliditetom od 80 posto i više, imaju pravo na znak pristupačnosti.

Magazinović je najavio i da će krenuti u provjere lažnih naljepnica, te ko ih proizvodi, ukoliko je to istina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79