Hoće li nasilnik Mirza Musa iz Naše stranke u ponedjeljak biti smijenjen?

 

Ministrica rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Ivana Prvulović (Narod i pravda) je za portal “Avaza” istakla da će u ponedjeljak ujutro imati zvanične informacije iz policije o incidnetu koji je izavao Mirza Musa iz Naše stranke, direktor Gerontološkog centra, koji je pretukao dječaka u dvorištu škole.

Ministrica kaže da su se zvanično obratili MUP-u kako bi dobili zvanične informacije o utvrđenim činjenicama i okolnostima.

– U ovom momentu ja još uvijek nemam tu informaciju, očekujem je u ponedjeljak ujutro. Što se tiče samog disciplinskog postupka, takva jedna mogućnost kada su direktori ustanova ne postoji, postoji mogućnost smjene – kaže ministrica za “Avaz”.

Mirza Musa

 

Direktor Gerontološkog centra Sarajevo Mirza Musa napao dječaka u školskom dvorištu: Roditelj se oglasio o incidentu

Pozvala je sve na poseban senzibilitet i oprez jer se radi o djeci.

– Evo ja ću u ponedjeljak imati detaljnije informacije odnosno zvanične informacije i na osnovu toga će se i samo ministarstvo moći odrediti. Inače, imenovanje niti razrješenje sa pozicije direktora nije u nadležnosti ministarstva. Direktora imenuje Upravni odbor uz saglasnost Vlade. Tako isto i razrješava – rekla nam je ministrica Prvulović.

Uprkos tome, inicijativa za smjenu može biti pokrenuta iz ministarstva.

– Tako je. Zato sam ja i napisala da ćemo odlučiti o tome koje korake ćemo poduzeti nakon što dobijemo zvanične informcije upravo iz razloga što mi na inicijativu imamo moralno pravo evo da kažem. Ministarstvo se nažalost ne pojavljuje kao aktivno legitimisano za smjenu i niti želim smjenu da prejudiciram, zaista dok ne dobijem zvanične informacije, ali svakako da bi jedna takva inicijativa od samog ministra mogla poteći – dodaje Prvulović.

Još jedanput je pozvala na strpljenje.

– Očekujemo od nadležnih organa da promptno djeluju da se utvrdi prvenstveno činjenično stanje, da se zauzme pravni stav o cijelom događaju. Prije nego što budemo imali zvanične informacije ili artikulisani jedan pravni stav, pravnu kvalifikaciju događaja, zaista mi ne možemo unaprijed stati na bilo čiju stranu ili ikoga optuživati.

Ali ja moram napomenuti, da bilo kojem obliku nasilja mi kao društvo a ja kao pojedinac, moramo pokazati nultu stopu tolerancije a ja kao pojedinac osuđujem svaki oblik nasilja – kaže na kraju razgovora za portal “Avaza” Ivana Prvulović, ministrica rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79