Hoće li PDV biti povećan na 19 posto?

Porez na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini mogao bi biti povećan sa 17 na 19 posto, tvrdi grupa ekonomista s kojima je razgovarao „Dnevni avaz“.

Oni navode da se iza kulisa razgovara o promjenama Zakona o PDV-u i u okviru toga o povećanju PDV-a za dva posto.

Apsolutna neistina

– To je apsolutna neistina! Prednacrt zakona usvojen je i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje uputit će nacrt zakona u javnu raspravu. Nema govora o povećanju PDV-a, a neće biti ni diferenciranih stopa ove vrste poreza – tvrdi Nataša Krsman, portparol UO UIO.

No, ekonomisti ističu da niko zvanično i neće potvrditi „ono što svi znaju“.

– Konsultacije su intenzivne i s njima su upoznati i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija u ovoj zemlji. Rečeno im je da će se „budžetski neutralno“, s jedne strane smanjiti direktni porezi koji guše privredu, ali će se onda podići PDV.

Znam da je odgovor stranaca na tu ideju bio negativan. Oni su stava da se privreda mora rasterećivati nepotrebnih poreznih nameta te da se građanstvo ne smije suočiti s novim udarima na džep. Jer, povećanje PDV-a izazvat će lančanu reakciju poskupljenja, ali i povećati egzodus iz ove države – ističe jedan od naših sagovornika.

Iz UO UIO ponavljaju da to nije istina i da se neće povećavati PDV.

– Zakon o PDV-u mijenja se kako bi bio usklađen s evropskim direktivama. Nema u tome nikakvih zakulisnih radnji niti skrivenih namjera da se PDV poveća – ponavlja Krsman.

Dostupan javnosti

Ističe da će nacrt zakona o PDV-u biti dostupan javnosti i da će svako moći vidjeti da „tamo jasno piše da PDV ostaje na 17 posto“. Ekonomisti, međutim, ne vjeruju u ove tvrdnje i upozoravaju da će političari u UO UIO, koji su iz SDA, SNSD-a i HDZ-a, „uraditi sve što mogu da povećanje proguraju“.

Teme s neba

Neki od članova Upravnog odbora UIO bili su nemalo iznenađeni na naš upit o mogućoj promjeni stope PDV-a.

– Nismo o tome razgovarali, takva se mogućnost ne razmatra i nemam nikakvih indicija da bi se takva odluka mogla naći pred nama. Naravno, neću se iznenaditi ako nam se i to čak predloži i ja ću kategorički biti protiv toga. Ne bi bilo prvi put da nam s neba na sto padnu prijedlozi poput ovog o kojem govorite. No, prosto ne vjerujem da će se iko usuditi izaći s time pred nas – kaže nam jedan od sagovornika iz UO UIO.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments