Hoće li plagijator postati direktor osnovne škole u Sarajevu?

Hoće li plagijator postati direktor osnovne škole u Sarajevu?


Roditelji su ogorčeni činjenicom da kandidat, koji je navodno “preuzeo” program i plan rada od bivše kandidatkinje i još to priznao ima podršku ministrice Hota Muminović i kolega. Adnel Prašović odbacuje sve optužbe

Piše: Sanela KARAICA

Naredne sedmice na Skupštini Kantona Sarajevo ministrica obrazovanja Naida Hota Muminović trebala bi se izjasniti o imenovanju direktora Osnovne škole “Avdo Smailović”.

Roditelji učenika iz ove škole tvrde da je politika upetljala prste u izbor direktora, te da bi na ovu funkciju mogla doći osoba za koju smatraju da ne posjeduje ni osnovne moralne vrijednosti

Nezadovoljni su odnosom ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota Muminović, te navode da se aktuelna vlast samo deklarativno zalaže za izvrsnost u obrazovanju i usavršavanje, dok u stvarnosti rade sve suprotno.

O čemu se, zapravo, radi za Interview.ba ispričao je predsjednik Vijeća roditelja ove škole Elvis Zornić. Naime, aktuelnom direktoru mandat ističe ovog ljeta, pa je pokrenuta procedura izbora njegovog nasljednika.

Roditelji i Općina na “istoj strani”

Na prvi konkurs javila su se dva kandidata, Armin Ramić i Maida Ibrahimkadić, ali je konkurs poništen zbog jednakog broja glasova koje su dobili. Na drugi konkurs Ramić se ponovo javio, Ibrahimkadić odustala, a za direktora konkurira i Adnel Prašović.

– Na izbornoj sjednici kandidati su dužni roditeljima i nastavnom osoblju predstaviti svoj program i plan rada. U toku prezentacije gospodina Prašovića brzo smo shvatili da smo sve to ranije čuli, jer je riječ o prezentaviji, potpuno istoj, koju je u ranijoj konkursnoj proceduri izlagala Ibrahimkadić. I prosto nevjerovatno je to što što je Prašović to i priznao, uz konstataciju da je preuzeto uz dozvolu autorice. Smatramo da osoba koja bez imalo stida pred roditeljima i nastavnicima škole izjavi da je preuzela prezentaciju prethodne kandidatkinje, “jer mu se dopala” i koja nije bila sposobna sačiniti vlastitu, nikako ne može biti direktor odgojne i obrazovne ustanove – kaže Zornić.

Zato je Vijeće roditelja jednoglasno podržalo Ramićev izbor, a na školskom odboru glas je dobio i od predstavnika Općine Novi Grad.

Zornić: Zakon niko ne dovodi u pitganje

Kandidat Prašović, kojeg roditelji optužuju za plagiranje, dobio je glasove predstavnika uposlenika škole i resornog ministarstva. U konačnici to je opet bilo 2:2, pa je konkurs ponovo poništen. Raspisan je novi, kandidati su opet Ramić i Prašović, u toku je procedura izbora.

Zornić je uvjeren da će i nakon ovog kruga rezultat ostati isti, bez obzira što se ovaj put Prašović pred roditeljima i nastavnicima predstavio vlastitom prezentacijom.

Roditelji su se već obraćali ministrici Hota Muminović tražeći njen stav o Prašovićevom plagiranju. Očekuju da, prije svega, odgovori da li takva osoba treba učiti djecu moralu i sistemu vrijednosti, te da li i učenicima treba biti dozvoljeno prepisivanje tuđih radova i ideja a da pri tome ne snose nikakve sankcije?

– U dopisu koji smo dobili od ministrice, vidljivo je da zaobilazi odgovor na naša pitanja te se poziva na članove zakona, koje niko i ne dovodi u pitanje – kaže Zornić.

Naglašava da je kandidat Ramić, koji ima jednoglasnu podršku Vijeća, dugogodišnji radnik ove škole, doktorant Pedagoškog fakulteta i dobitnik “Zlatne značke” Univerziteta u Sarajevu.

Favorit ministrice Prašović je DIF-ovac i od 2021. godine u OŠ “Avdo Smajlović” predaje tjelesni odgoj.

Zornić ističe kako postoje glasine da je Prašović navodno član Naroda i pravde, kao i Hota Muminović, pa su roditelji uvjereni da upravo zbog stranačke pripadnosti uživa njenu podršku.

– Međutim, nas roditelje ne zanima da li je neko od kandidata član neke političke stranke. Ali, uprkos tome imamo pravo dići glas protiv nastojanja da nam politika bira direktora nauštrb kvaliteta i moralnih vrijednosti – dodaje on.

Ministarstvo ne analizira planove kandidata

Ministrica Hota Muminović drži se strogo zakona.

Na upit Interview.ba šta se dešava u jednoj od najvećih osnovnih škola u Kantonu Sarajevu, resorna ministrica je odgovorila da je procedura izbora direktora u toku i da se kao i sve druge procedure odvija u skladu sa Pravilnikom o izboru, imenovanju i razrješenju direktora osnovnih škola.

– Pravilnik podrazumijeva da predstavnik roditelja u školskom odboru predstavlja glas većine članova Vijeća roditelja škole, predstavnik radnika predstavlja glas većine uposlenika škole, predstavnik Općine glasa prema uputi načelnika,  a predstavnik Ministarstva, koje ujedno obavlja prava osnivača javne ustanove, glasa prema uputi ministra za odgoj i obrazovanje – kazala je Hota Muminović.

U konkretnom slučaju, navodi ministrica,  glasala je za kandidata kojem su povjerenje dali radnici škole.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija