Hoće li političke stranke u Federaciji ispoštovati novu preporuku Kriznog štaba?

Napominjemo da je u razdoblju pred nama, a u ovisnosti od epidemiološke situacije, moguće uvođenje i drugačijih mjera od trenutno važećih na razini pojedinih kantona/županija ili Federacije BiH

Zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva preporučuje i poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da predizbornu kampanju organiziraju i provode na način koji ne uključuje fizička okupljanja ljudi, odnosno predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacijskih kanala kao što su TV, internet, plakati, printani materijali itd., saopćeno je iz tog štaba.

– Pogoršanje COVID-19 epidemiološke situacije i ubrzano širenje koronavirusa koje bilježimo u posljednje vrijeme na području Federacije BiH zahtijeva provođenje epidemioloških mjera od nadležnih organa, ali i osobnu odgovornost i donošenje ispravnih odluka svih članova našeg društva, u cilju smanjenja rizika od obolijevanja i zaštite života i zdravlja ljudi – navodi se u saopćenju.

Iz Kriznog štaba naglašavaju da treba osigurati neupitno pravo glasača na pristup porukama svih političkih partija, kandidata i kandidatkinja, kako bi mogli donijeti informirane odluke, ali dodaju da u isto vrijeme predizborna kampanja treba biti organizirana tako da se maksimalno smanji rizik od širenja COVID-19 i zaštiti zdravlje građana.

– S obzirom na to da se COVID-19 prenosi s osobe na osobu, javna okupljanja predstavljaju poseban javno-zdravstveni rizik s potencijalnim posljedicama. Postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti. Prijenos je moguć tijekom putovanja na događaj, na samom događaju kao i nakon događaja, kada se sudionici vrate u mjesto svog boravka.

Sva okupljanja većeg broja ljudi, čak i u okviru dopuštenih, sa sobom nose povećan rizik od širenja infekcije te veći broj ovakvih skupova koji podrazumijeva i značajno veći broj kontakata među ljudima, predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik – ističe se u saopćenju Kriznog štaba.

Taj štab poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da se prilikom provedbe svih modela predizborne kampanje koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju s ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera, kao što je držanje fizičke distance od dva metra između osoba, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljito pranje ili dezinfekcija ruku te održavanje respiratorne higijene.

– Napominjemo da je u razdoblju pred nama, a u ovisnosti od epidemiološke situacije, moguće uvođenje i drugačijih mjera od trenutno važećih na razini pojedinih kantona/županija ili Federacije BiH.

Vjerujemo da su sve političke partije, kandidati i kandidatkinje svjesni trenutne situacije vezano za epidemiju COVID-19 te da će pokazati visoki stepen odgovornosti prema zdravlju stanovništva u Bosni i Hercegovini organizirajući predizbornu kampanju sukladno preporukama i mjerama nadležnih institucija te na način koji smanjuje rizik od širenja COVID-19 i promovira odgovorne odluke za zaštitu sopstvenog, kao i zdravlja drugih – naglasio je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79