Hoće li politika uticati na izbore u Ljekarskoj komori FBiH?

Ljekarska komora Federacije naredne sedmice bira novo rukovodstvo, a u javnosti se špekulira o pokušajima politike da utječe na te izbore. Komorski sistemi uopće, pa tako i u ovoj oblasti, instrumenti su kojima se štiti struka.

No, praksa pokazuje kako se te asocijacije nerijetko pretvaraju u svoju suprotnost, podilazeći političkom konceptu koji je na vlasti, što je za svaku, pa i medicinsku struku, pogubno.

Kada je svojevremno formirana Ljekarska komora u Federaciji, činilo se, kaže aktueni predsjednik, da je njihovo djelovanje imalo podršku vlasti sve dok nisu počeli ukazivati na nedostatke zdravstvenog sistema i probleme u zaštiti zdravlja stanovništva. Od tada, kaže, traju pokušaji da politika ovlada ovom institucijom, ali to nije specifičnost samo naše zemlje.

– Zbog toga je jako važno da liječničke komore zadrže svoj identitet i da rade ono što je predviđeno Statutom: da budu glas samog esnafa. Ulazak politike u esnaf, u komoru predstavlja trenutnu smrt komore, tad komora postaje svoja suprotnost. Takvih primjera smo, nažalost, imali – istakao je prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH.

No, činjenica da su na kandidatskim listama za predstojeće izbore brojni ljekari pokazuje kako među oko 5.000 članova Komore nije mali broj i onih koji vjeruju da im je budućnost mnogo sigurnija u politici nego u struci.

– Ako nas političari mogu kupiti jednim mjestom u upravnom odboru i 200 maraka, onda nismo bolje ni zaslužili. Ako doktor može dopustiti da ga politika poklopi, onda to nije doktor. Doktor ima svoj poziv, to nema veze s politikom – poručio je prim. dr. Frano Perić, član IO Ljekarske komore FBiH.

Upravo je pandemija koronavirusa pokazala slabosti zdravstvenog sistema, ali i probleme s kojima se suočavaju zdravstveni profesionalci i ljekari kao stub tog sistema.

– Ljudi odlaze za srećom i boljim životom, više nisu u pitanju pare nego status i radno okruženje da bismo mogli adekvatno odgovoriti i pomoći pacijentima. Ako se politika uvuče u Komoru, definitivnio će to biti kraj i krah – zaključio je prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK-a.

Krajem naredne sedmice Ljekarska komora Federacije birat će novo rukovodstvo. Dosadašnje je, tvrde, uspjelo očuvati njen integritet i profesionalni dignitet. Tako bi trebalo i ostati, kakav god ishod izbora bio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79