Hoće li Putin progurati ruski TV kanal u BiH?

Bosna i Hercegovina mora da se uzdrži od produbljivanja veza sa Rusijom, i da učini dodatne napore da zatvori prostor za spoljni uticaj i manipulaciju informacijama, poručuju iz Evropske unije, kao odgovor na najave da bi televizijski kanal RT, pod ruskom državnom kontrolom, mogao početi sa emitovanjem u BiH.

Emitovanje kanala na srpskom jeziku u Republici Srpskoj najavila je 15. decembra na ruskoj državnoj televiziji Margarita Simonjan, urednica RT (nekadašnji Russia Today).

Kanal RT je pod sankcijama EU od marta 2022. godine, kada je sankcionisana i ruska medijska agencija Sputnjik.
Restriktivne mjere

Ove sankcije obuhvataju sva sredstva za prijenos i distribuciju (uključujući kablovski, satelitski i IPTV program, te internet stranice i aplikacije), a sve relevantne licence su suspendovane.

Tada je objavljeno da su ovi mediji instrumenti u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine što, kako navode, “predstavlja značajnu i direktnu prijetnju javnom redu i bezbjednosti EU”.

Ovaj kanal je i dalje dostupan u BiH, putem određenih kablovskih operatera.

U pisanom odgovoru za RSE, portparol Evropske unije, Peter Stano, ističe da se BiH “u potpunosti usaglasila sa vanjskom politikom EU, uključujući odluke o restriktivnim mjerama”, te da te mjere moraju biti primjenjene u cijeloj zemlji, “uključujući entitet RS”.

“EU poziva sve relevantne političke aktere u Bosni i Hercegovini, na državnom i entitetskom nivou, da se obezbijedi puna implementacija restriktivnih mjera, uključujući one koje se tiču Rusije i Bjelorusije”, istakao je Stano.

Sankcije su ruskom mediju uvedene, kako navodi Stano, zbog kršenja Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava. Dodaje da je “RT dio ruskih instrumenata propagande i dezinformacije, koji prate ilegalni agresorski rat Kremlja protiv Ukrajine”.
Putinova najava

On zaključuje podsjećanjem da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH na evropskom putu, naglašeno da BiH mora zatvoriti prostor za spoljni utjecaj, a da se “dozvoljavanje sankcionisanom propagandnom sredstvu da posluje na njenoj teritoriji direktno suprotstavlja tome i mora biti preokrenuto”.

Bosna i Hercegovina se zvanično pridružila sankcijama EU protiv Rusije, ali zbog protivljenja članova Vijeća ministara iz RS, sankcije nisu u potpunosti realizovane.

Dva državna ministra iz RS, jednog od dva entiteta u BiH, su članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke proruski orijentisanog predsjednika entiteta Milorada Dodika.

Urednica RT je najavila otvaranje kanala dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarajući na pitanje novinarke iz RS, rekao da je “šteta što ruski mediji ne postoje u Bosni i Hercegovini”.

“Treba razmisliti o ovome, zamolit ću kolege, Olega Borisoviča, da vidi šta može da učini po ovom pitanju”, rekao je Putin u redovnom godišnjem obraćanju novinarima.

Oleg Borisovič Dobrodejev je direktor Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije (VGTRK), najveće ruske medijske kuće, koja je u rukama tamošnje Vlade, a u čijem sastavu je veliki broj televizijskih i radijskih kanala.

Simonjan je tokom emisije na “Rusiji 1”, kanalu koji je u vlasništvu VGTRK-a, izjavila će nova TV stanica biti emitovana na teritoriji cijele BiH, te da se već sada ruski dokumentarni filmovi emituju u RS.
Šta kažu u bh. institucijama?

Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, nadležne za izdavanje dozvola za emitovanje TV kanala, za RSE je rečeno da nisu kontaktirani u vezi ovog kanala, te da “nikakav zahtjev za izdavanje dozvole nije dostavljen Agenciji”.

Na čelu RAK-a je Draško Milinović, bivši generalni direktor Radio televizije RS i nekadašnji savjetnik predsjednika i premijera RS.

Ministar komunikacija i transporta BiH, Edin Forto, na upit RSE odgovara da ministarstvo “nema nadležnosti da odlučuje o ulasku bilo koga na medijsko tržište”, ali ističe da oni smatraju “kako u ovom i ostalim pitanjima treba imati usklađenu politiku sa Evropskom unijom”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79