Foto: Klix.ba
Hoće li SDA odustati od kandidata za načelnike u zamjenu za gradonačelnika Sarajeva?

Hoće li SDA odustati od kandidata za načelnike u zamjenu za gradonačelnika Sarajeva?


Pregovori među političkim strankama u Kantonu Sarajevo su u punom jeku dok se približavaju lokalni izbori. Stranke SDA, DF i SBiH još uvijek nisu postigle konačni dogovor o zajedničkim kandidatima za načelnike općina.

Trenutni pregovori

Prema informacijama iz SDA, predsjednik Kantonalne organizacije Faruk Kapidžić dobio je punu podršku za nastavak pregovora s DF-om i SBiH-om. Ključno pitanje je podrška SDA-ovom kandidatu za gradonačelnika Sarajeva, za koju SDA traži garanciju podrške, prvenstveno od DF-a, a zatim i od SBiH-a. U zamjenu, SDA je spremna odustati od svojih kandidata za načelnike u određenim općinama.

Konkretni kandidati i sporni slučajevi

Za općinu Centar, SDA planira kandidirati Davuda Bećirovića, dok DF traži podršku za Dennisa Gratza. Ako DF pristane podržati SDA-ovog kandidata za gradonačelnika, SDA će odustati od kandidature Bećirovića i podržati Gratza, uz podršku SBiH-a.

U općini Novi Grad, OO SDA Novi Grad Sarajevo insistira na svom kandidatu, ali bez podrške Semira Efendića (SBiH), pregovori bi mogli propasti. SDP, NS i NiP u ovoj općini podržavaju Mirzu Selimbegovića.

Za općinu Ilidža, SDA je objavila da će njihov kandidat biti Samir Lokvančić, uz podršku SBiH-a i DF-a. Kandidat stranaka Trojke bit će aktuelni načelnik Nermin Muzur.

U općini Stari Grad, SDP, NS i NiP podržavaju Irfana Čengića, uz podršku DF-a, dok će SDA kandidirati Dženana Selimbegovića, uz podršku SBiH-a.

Unutarnji izazovi i mogući ishodi

Unutarnja neslaganja unutar SDA, posebno u vezi s kandidatima za načelnike, predstavljaju dodatni izazov. Iako je SDA u opticaju imala dva kandidata za načelnika u općini Novo Sarajevo, dogovoreno je da se podrška pruži Muameru Bandiću iz SBiH-a. Ako pregovori propadnu, kandidat SDA bit će Kerim Balić.

Predizborna strategija SDA u velikoj mjeri zavisi od uspješnih pregovora sa strankama DF-a i SBiH-a. Konačni dogovori bit će ključni za oblikovanje političke scene u Kantonu Sarajevo u narednim godinama. Očekuje se da će dogovori biti finalizirani u narednoj sedmici, a tada će biti jasnija i predizborna križaljka.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija