Hoće li se Dragan Čović naći na američkoj crnoj listi?

Nakon direktnih kritika koje su stigle od američkog državnog vrha, pitanje koje se provlači u javnosti je hoće li se Dragan Čović naći na američkoj crnoj listi. Kritike su došle u kontekstu Južne interkonekcije, a Čović je danas odgovorio na optužbe o ovom projektu, kao i na kritike vezane za ujedinjenje Mostara.

Čović je pozvao na provođenje sporazuma o Mostaru i donošenje statuta grada čije donošenje je blokirano, što je rezultat politika njegove stranke. On je istakao da politika podjela i dalje obilježava djelovanje HDZ-a, naglašavajući svoje stavove.

Predsjednik HDZ-a je iznio stav da sjedište nove plinske kompanije koja će rukovoditi Južnom plinskom interkonekcijom treba biti u Mostaru, a ne u Sarajevu, navodeći kao razlog nedostatak hrvatskih predstavnika u BH Gasu i sudskih prijava protiv te kompanije.

Na direktnu optužbu američke administracije da Čović zbog vlastitih finansijskih interesa blokira projekt Južne interkonekcije, on odgovara ističući da je i njegov prijedlog zakona javna kompanija, te da će cijeli projekat zaživjeti za sedam do osam godina. Također je istakao da se o svemu tome treba razgovarati u konačnici.

Pitanje je hoće li američke kritike rezultirati stavljanjem Dragana Čovića na crnu listu. Ovo nije prvi put da su kritike došle na račun HDZ-a i Čovića, a nedavno je iz američke ambasade i OHR-a upozoreno da prijedlog izmjena Izbornog zakona ne rješava presude Evropskog suda u Strazburu i ne garantuje fer izbore.

Ostaje vidjeti kako će se situacija dalje razvijati, ali je jasno da su politički odnosi i dalje napeti, s brojnim izazovima pred svim političkim akterima u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79