Hoće li se pojeftinjenje željeza odraziti na cijene nekretnina u BiH?

U posljednje dvije sedmice primjetan je značajan pad vrijednosti željeza na svjetskom tržištu. Prema podacima koje je objavio Business Insider cijena željeza je sredinom juna iznosila 1.350 dolara po toni.

Između ostalog, ovaj poslovni portal navodi da je kontinuirani pad vrijednosti započeo još početkom ovog mjeseca, tačnije 8. juna, dok je 9. juna tona željeza koštala 1.400 dolara. Od početka godine željezo je bilo najskuplje 4. aprila, kada je koštalo 1.610 dolara, a najjeftinije je bilo 18. maja sa cijenom od 1.300 dolara.

Zanimljiva kretanja u BiH
Pad cijena željeza direktno se reflektira na tržište nekretnina koje je značajno usporilo na svjetskom nivou. Slično je i u našoj zemlji. Cijene nekretnina iznimno su visoke, zbog činjenice da se sve manje gradi.

Cijene željeza su predstavljale pravi izazov kada je u pitanju gradnja, jer je zbog nestabilnog tržišta praktično bilo nemoguće formirati prodajne cijene stanova. Kako se zbog ruske invazije na Ukrajinutržište željeza potpuno poremetilo, istražili smo osjeti li se pad cijena ovog resursa kada je u pitanju gradnja u našoj zemlji.

U kompaniji Aida Commer, koja se bavi reciklažom i prodajom sekundarnih sirovina, potvrdili su nam kako su cijene željeza u padu.

“Naša otkupna cijena na današnji dan je 0,33 feninga po kilogramu. U aprilu je iznosila 0,77 feninga po kilogramu. Dakle, razlika je znatna. Međutim, primjetno je da se u posljednje vrijeme drastično smanjio i broj onih koji otkupljuju željezo”, kazali su nam iz ove kompanije.

S druge strane, cijene bakra se nisu znatno mijenjale od prošlog mjeseca. Tokom maja kilogram bakra se plaćao između 12 i 14 KM, a prije samo dva mjeseca je bio od 15 do 16 KM, zavisno od klase. Cijena aluminija sada se kreće od dvije do četiri KM, a tokom vrhunca bila je za oko 0,50 KM viša.

Ne zavisi sve od željeza
Ekonomista Admir Čavalić za Raport kaže kako pad cijena željeza može znatno utjecati na promjene na tržištu.

“Očekivanja su da će doći do pada cijena građevinskih radova i nekretnina. Međutim, tu postoji određena skeptičnost. Ne zavisi sve samo od željeza. Inflacija je učinila svoje, poskupjeli su drugi faktori, mislim na građevinski materijal i to se održava na ovu cijenu nekretnina koju sada imamo”, istaknuo je Čavalić.

On pojašnjava kako do pada cijena nekretnina na domaćem tržištu može doći kada se dogodi pucanje balona, odnosno pad potražnje.

“Svakako da željezo diktira cijenu, ali mislim da neće ništa postići u nekom kratkom roku”, smatra Čavalić.

Podsjetimo, građevinski materijal u svijetu, pa i u našoj zemlji, u proteklom periodu drastično je poskupio. Cijene nekih proizvoda više su i do 80 posto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79