Hoće li se ponoviti 2016. godina: Taksisti iz cijele BiH dolaze u Bihać i prevoze migrante

Migrantska kriza u Krajini ponovo poprima obrise ozbiljne situacije. Svi se boje da će se ponoviti 2016. godina. Zemlje u regionu, naročito Hrvatska, odnosno zvaničnici, BiH vide kao poligon odakle migranti kreću ka Evropskoj uniji i sve češće optužuju našu državu za loše upravljanje ovim problemom.

Jedan od segmenata jeste i kretanje migranata kroz našu državu. Tako se, naprimjer, migranti od prihvatnog kampa Lipa do Bihaća prebacuju taksi vozilima.

Pored ceste

Reporteri “Dnevnog avaza” jučer su zabilježili nekoliko vozila koji migrante voze do Autobuske stanice u Bihaću.

Međutim, informacije kojima raspolažu policijske agencije su posebno zabrinjavajuće. A to je da sada taksisti iz cijele države ili iz okolnih gradova i općina dolaze u Bihać i prevoze migrante do grada, odnosno bliže granici.

– Ne voze samo naši domaći Bišćani – kaže za “Avaz” granični policajac iz Jedinice granične policije Izačić.

Sistem je jednostavan. U blizini kampa na glavnoj magistralnoj cesti M-5 na proširenjima u jutarnjim satima se pozicioniraju migranti i čekaju. Kako smo zabilježili, jučer su u roku od pola sata od dolaska migranata na punktove pored ceste stigla vozila iz smjera Bihaća, ali i Bosanskog Petrovca.

Raspoređuju se po vozilima, utovaraju se stvari i pravac grad. Autobuska stanica! Prema nekim informacijama, tura košta 10 eura po čovjeku. Ali to ništa nije fiksno i ne postoji pravilo.

Kritične rute

Također, na pojedinim stajalištima na reklamnim panoima ostavljene su kartice s brojevima telefona i ostalim podacima taksi prijevoznika – namjenski, da ih migranti mogu pozvati.

Osim toga, na nekim stajalištima koja su pronašli reporteri “Avaza” ostavljene su i naljepnice s takozvanim Push Back Maps. Radi se o informacijama za migrante, to jeste kritičnim tačkama i upozorenjima koje rute da izbjegavaju prilikom pokušaja prelaska državne granice, tzv. gamea.

Za one koji tek dolaze, te informacije su zlata vrijedne.

Smanjio se broj migranata prema Šturliću

U mjestu Šturlić, koje se nalazi između Velike Kladuše i Cazina, jučer na cesti nismo zatekli nijednog migranta.

– Posljednjih 10-ak dana policija redovno obilazi ovaj teren i migranata je sve manje – rekla nam je jedna mještanka.

Podsjećanja radi, tokom patroliranja reportera “Avaza” s pripadnicima Granične policije u samo jednoj kući u ovom mjestu pronašli smo 75 ilegalnih migranata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79