Hoće li se raskinuti koncern Elektroprivrede i rudnika!?

Održali su proteste i pred Gradskom upravom u Zenici, jer su im računi blokirani, a direktor zeničkog rudnika Mirsad Hukić naglasio je kako novca ima, a stvar je da Grad Zenica reaguje. Jučerašnji sastanak u Vladi FBiH nije urodio plodom, jer se gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nije pojavio, ali se oglasio na Facebooku, toliko je mogao.

Svoja prava rudari su često primorani tražiti protestom. Zahtjevi nekada budu ispunjeni, ali pokažu se kao kratkoročno rješenje. U svemu ovome jedino dobro je što su rudari ujedinjeni i ustrajni!

Kako je ovakva situacija moguća, gradonačelnik je danima šutio pa je ipak odlučio da razgovara sa rudarima i sastanak je zakazan za sutra, o problemu rudara razgovarali smo sa Sinanom Husićem, predsjednikom Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Rudari čekaju, novca ima, a Grad Zenica blokira račun

“Vidimo da je moguće, ova problematika je prisutna deset dana. Grad potražuje zatezne kamate na naknade za gradsko-građevinsko zemljište, a glavnica te obaveze koje je Rudnik imao prema Gradu je u potpunosti ispunjena, a bez obzira što je ta naknada kasnije od strane Ustavnog suda proglašena neustavnom, tako da zna to cijela država, vide svi da je to deset dana moguće!

Mi smo zajedno sa radnicima pokrenuli niz aktivnosti, dva protestna skupa, jučerašnji sastanak u zgradi Vlade, u potpunosti podržavamo zaključke Gradskog vijeća Grada Zenica koje je usvojilo na sjednici 30. marta i imamo poziv gradonačelnika za sutra da direktor rudnika, predstavnici Sindikata RMU Zenica i predsjednik sindikata rudnika Federacije BiH su pozvani na sastanak u Gradsku upravu.

Ono što je saopćio direktor I gradonačelnik predstavnicima sindikata Rudnika Zenica da se sutra ide upravcu da se obezbijede uslovi za deblokadu računa Rudnika Mrkog Uglja Zenica u Zenici”, ističe Husić za Bosnainfo.

Šta je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice čekao sve ovo vrijeme, nikome nije jasno.

“Nemam pojma šta je čekao do sad i cijela Bosna i Hercegovina je imala priliku da čuje kakve smo mi poruke slali i na koji način smo ga pozivali da se aktivira u rješavanju ovog problematičnog i jako složenog pitanja. Vidjet ćemo sutra iz kojih razloga, mi smo iskoristili priliku koju smo imali da ovu situaciju ranije razjasnimo”, ističe Husić.

Ministar energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Džindić izrazio je spremnost da se problem riješi, ali je poručio da ne može bez gradonačelnika Zenice.

“Mi nikad ne tražimo nikakva obećanja, mi tražimo samo da ljudi rade svoj posao i mi u trenutku kad procijenimo kad odgovorni u Vladi, Elektroprivredi, Rudniku ili nekoj od općinskih ili gradskih uprava ne rade svoj posao onako kako bi trebali raditi mi pokrećemo određene aktivnosti koje su u skladu sa zakonom i važećim zakonskim propisima i pokušavamo kroz te aktivnosti primorati odgovorne u svim tim nabrojanim institucijama, rukovodstvima da počnu raditi svoj posao.

Situacija u drugim rudnicima je nešto malo bolja, ali ne puno bolja nego u RMU u Zenici”, priča Husić za Bosnainfo.

Rudnici obezbijedili finansijsku stabilnost Elektroprivredi BiH i povoljnu cijenu električne energije

Da je uloga rudara itekako velika i značajna predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH ističe kako su uprvao oni obezbijedili da se ugalj isporuči na vrijeme i osigura finansijska stabilnost Elektroprivrede BiH.

“Jednostavno, rudnici su odgovorili jednom jako strahovito teškom zadatku i u ovo proteklo vrijeme, a posebno u protekle dvije godine bili su garant stabilnosti energetskog sektora, isporučili ugalj prema Elektroprivredi BiH po cijeni koja je obezbijedila Elektroprivredi BiH finansijsku stabilnost, građanima u Federaciji Bosne i Hercegovine obezbijedili povoljnu cijenu električne energije u dobroj mjeri u odnosu kakve su se sve turbulencije po pitanju cijene električne energije dešavale u regiji i šire.

Zatim, privredi Federacije BiH rudnici su obezbijedili može se kazati za vrijeme u kojem se živi i radi u prethodne dvije godine jako povoljnu cijenu električne energije, a nažalost da bi se sve to uradilo moralo je usvaliti rudnicima. Država nije kreirala kvalitetan i efikasan sistem podrške rudnicima da bi mogli odgovoriti na taj način tako teškom zadatku i tu smo gdje smo.

Evo iz Elektroprivrede će danas kazati da su spremni da halale kako oni kažu sve ono što su oni uložili i pozajmili rudnicima, a da rudnici izađu iz koncerna, a mi kažemo ako su spremni to sve halaliti, onda možete zamisliti kakvu su korist imali od rudnika, a i mi kažemo i sadašnjoj i budućnoj Vladi Federacije BiH i rudari su spremni za izlazak iz koncerna, to će biti jedna tačka koju ćemo predstaviti u narednom periodu, a potpuno jasno definisani uslovi.

Mi želimo neku povoljniju poziciju i po pitanju utvrđivanja cijene uglja koji se isporučuje prema Elektroprivredi, a želimo i više slobode da bi taj ugalj mogli plasirati na ostale puno povoljnije dijelove tržišta”, naglašava Husić za Bosnainfo.

Plata je dobra kad je ima…

“Imamo mi primjera izvanrednih u sastavu koncerna, to je rudnik uglja Gračanica-Gornji Vakuf Uskoplje koji na godišnjem nivou plasira jednu petinu proizvedenog uglja prema Elektroprivredi, a ostatak na ostale povoljnije dijelove tržišta.

Nismo tamo nikome ništa dužni, prosječna plata 1.900 KM, isplaćuju se naknade u toku godine puno veće po pitanju regresa i naknade i dana rudara od visine utvrđene kroz kolektivni ugovor, isplaćuje se trinaesta plata u proteklih nekoliko godina i na računu tog rudnika imamo 26 miliona KM. Tako da može se, ali moraju se obezbijediti povoljniji uslovi, ne malo, nego puno povoljniji da bi imali takvu jednu sliku kakvu imamo u jendom od rudnika uglja u sastavu koncerna.

Pa kad je u pitanju prosječna plata ostvarena u ostalih šest rudnika uglja u sastavu koncerna isključujući rudnik uglja Gračanica Gornji Vakuf Uskoplje, ona je oko 1500 KM i nešto više. I ako budemo iskreni i analiziramo sve ono što smo uspjeli uraditi u proteklih godinu dana u pitanju dva pregovaračka procesa kad su u pitanju materijalna prava radnika u rudnicima mi nismo dugo vremena imali zadovoljnije radnike, samo što nam to problematizira sve u jednom dijelu rudnika, a veoma često u rudniku Zenica time što se nalazimo u situaciji u kojoj smo danas, da nemamo redovnu isplatu plata, a koje su zagarantovane kroz kolektivni ugovor, pravilnike o radu u rudnicima. Uglavnom u zadnje vrijeme potražujemo da se ta plata isplati, a ona je u onom obimu kojeg usaglasimo kroz grantski kolektivni ugovor i ponavljam dugo vremena nismo imali veći nivo zadovoljstva, ali postanete nezadovoljni kad to postane na način na koji mi to tražimo u proteklih deset dana u RMU Zenica u Zenici”, kazao je Husić.

Naglašava kako rudari nikad više neće dozvoliti da rade, a da im nije plaćeno, radije će tražiti drugi posao.

“Nećemo mi dozvoliti da radnicima Rudnika Mrkog uglja u Federaciji više kasni plata i da dozvolimo da radnici počnu da rade dva mjeseca za jednu platu, to nije predviđena mogućnost ni kroz kolektivni ugovor i to je onda bolje ako iskazujemo spremnost da se to zatvara i da onda tražimo posla na drugom mjestu”, poručio je Husić za Bosnainfo.

Svake godine na ulicama bh gradova iste slike. Rudari napuštaju jame, kako bi protestima dobili svoja prava, a oni koji problem mogu da riješe, nemaju kad jer odmaraju, a rudari se ostavljaju na čekanje! E pa, sve do jednom gospodo draga! Možda da se zamijene političke elite sa rudarima na jedan dan, pa da vide kako je raditi i zaraditi novac, drugačije bi doživjeli kako je čekati platu, platiti režije, odhraniti porodicu kad samo jedno radi…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79