Hoće li se u BiH uvesti COVID pasoš?

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević obavila je danas razgovor s direktorom IDDEEA-e Arifom Nanićem, a tema sastanka bila je uvođenje tzv. COVID iskaznica kojima bi se olakšalo kretanje građana BiH prema EU.

Kako se navodi u saopćenju, sastanak je bio posvećen razmatranju mogućnosti uvođenja “zelenih kartona” ili “iskaznica” za državljane BiH, a po uzoru na princip kakav je uvela Evropska unija.

“Tokom sastanka konstatirano je da BiH ima tehničke mogućnosti za realizaciju ovog projekta. Intencija je napraviti aplikaciju putem koje će se izdati potvrda o vakcinaciji, informacija da je osoba prethodno bolovala COVID-19 ili da osoba ima negativan test”, saopćeno je iz nakon sastanka.

Kako se navodi, cilj ovakvog projekta jeste pronaći načine da se bh. državljanima olakša kretanje izvan granica BiH.

“Nedoumica je mnogo oko najboljeg pristupa kreiranju ovog dokumenta, ali važno je na vrijeme pristupiti traženju rješenja, poput zemalja EU razgovarati o ovom značajnom poduhvatu za slobodu kretanja njenih stanovnika”, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79