Hoće li se vratiti u pritvor? Alisa Mutap i drugi danas pred Sudom BiH

Sud Bosne i Hercegovine će danas razmatrati prijedlog Tužilaštva BiH da Zijadu Mutapu i drugima koji su osumnjičeni u predmetu Dženan Memić produži pritvor, odnosno da ih vrati u pritvor.

Ročište će biti održano po prijedlogu Tužilaštva koji je išao uz optužnicu, koju je Sud u međuvremenu potvrdio.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Mutapa, kćerke Alise Ramić koja je bila zajedno sa Memićem u noći februara 2016. godine kada je mladić stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji, Alise Ramić, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je Memić stradao.

Optuženi su za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja mladića.

Osumnjičeni su bili i bivši pripadnik Direkcije koordinacije policijskih tijela Bosne i Hercegovine Nebojša Veljović i pripadnik Direkcije Nedžad Hrvat. Oni su osiguravali diplomatski objekat koji se nalazi blizu mjesta stradanja Dženana Memića. Protiv njih nije podignuta optužnica.

Podsjećamo, prošle sedmice je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao oslobođajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koje je kantonalno tužilaštvo optužilo da su skrivili nesreću u kojoj je Memić poginuo. Ranije je ovaj sud dva puta poništio oslobađajuće presude koje je izrekao kantonalni sud u Sarajevu.

Početak današnjeg ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine je zakazan u 13 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79