Hoće li škole u Unsko-sanskom kantonu ostati bez grijanja?

Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona poništilo je tender za nabavu peleta za grijanje škola. Razlog je taj što su dospjele ponude bile višestruko veće od planiranih sredstava za nabavu ovog energenta. Šta to znači za škole i nastavu u ovom kantonu?

Hoće li škole u Unsko-sanskom kantonu ostati bez grijanja? Pitanje je koje brine i roditelje učenika. Nakon što je kantonalno resorno ministarstvo obavijestilo škole da sami krenu u nabavku energenata za ogrjev, menadžment Umjetničke škole u Bihaću je raspisao javni poziv za nabavku peleta na koji se niko nije javio. Zaliha, kažu, nemaju.

ADNAN BUSULADŽIĆ, direktor Umjetničke škole “Nusret Keskin Braco”

“Vremenske prilike nam trenutno idu u prilog, vani je toplo, sada je u redu. Sad se može još… Ali, šta nas sutra čeka? Danas 20, sutra -20, znate kako je to kod nas. Radimo, guramo, pa vidjet ćemo dokle.”

Znatno drugačija situacija nije ni u drugim ustanovama. Problem nabavke peleta imaju i dva fakulteta Univerziteta u Bihaću, Tehnički i Fakultet zdravstvenih sudija.

FADIL ISLAMOVIĆ, rektor Univerziteta u Bihaću

“Njima za potrebe osnovnog i srednjeg obrazovanja nedostaje oko 850 do 1000 tona. Ja vjerujem da ako ministarstvo obrazovanja taj postupak privede kraju uspješno da će biti prilike da nam pozajmi neke količine jer je više razloga zašto mi ne možemo kvalitetno nabaviti te robe, nema Upravnog odbora, ne možemo sami donositi odluke preko 20.000 KM i sve je to usitnjeno. Potencijalni dobavljači nemaju interesa da se javljaju na naše tendere.”

Dvadeset i jedan škola u Unsko-sanskom kantonu preorijentisala se na korištenje peleta. Danas se to pokazuje kao problem, a ukoliko ne bude riješen, kao alternativa nameće se online nastava. Ipak, za sve to nije rješenje.

ADNAN BUSULADŽIĆ, direktor Umjetničke škole “Nusret Keskin Braco”

“Nadam se iskreno da ćemo ići na ono nužno zlo, online nastava, pogotovo ljudi koji se bave muzikom, slikarstvom i drugim kreativnim stvarima.”

Sada kada je cijena peleta ograničena, Ministarstvo obrazovanja USK će ponovo raspisati javni poziv za nabavku te pozivaju dobavljače da se jave. Do tada škole koje koriste ovaj energent za ogrijev moraju same da se snalaze.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79