Hoće li SNSD dobiti Bijeljinu?

Bura u Bijeljini se ne stišava. Skupštinska većina predvođena SNSD-om jasna je u namjeri da smijeni aktuelnog SDS-ovog gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića. U narednih 15 dana Skupština grada trebalo bi da se izjasni o inicijativi za opoziv. Hoće li SNSD, nakon dugogodišnjih pokušaja, dobiti Semberiju?

Skupštinska Komisija za izbor i imenovanje u Bijeljini već je dala pozitivno mišljenje na ranije predatu inicijativu koju je potpisalo 25 od 31 odbornika Skupštine grada.

„Naši odbornici skupštinske većine na lokalnom nivou su nosioci dvostrukih i trostrukih primanja, pa evo prilike da ih pitamo – kad ne prođe opoziv, čega se oni tad odriču? Neka kažu glasno i jasno pred narodom i u kakav politički cirkus uvode Bijeljinu“, poručuje Petrović.

On je juče dostavio mišljenje na 30 strana u kome osporava navode iz inicijative. U roku 15 dana treba da se održi sjednica Skupštine Grada na kojoj će se naći i inicijativa o opozivu.

„Ako se usvoji inicijativa, usvajaju se i neke propratne odluke, koje će definisati način na koji će biti sproveden opoziv, datum, komisija koja će provoditi. Od stupanja na snagu tih odluka minimalan rok do referenduma je 30 dana. Kad se to sabere, dođemo u drugu polovinu marta, kao najraniji rok“, navodi predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević (SNSD).

Suprotstavljeno djelovanje skupštinske većine i gradonačelnika Bijeljine traje već dvije godine. Potpisnici inicijative za opoziv kažu da Bijeljina stagnira.

„Od svega imamo rijaliti šou koji traje 2 godine. I mislim da je naša obaveza da prekinemo taj šou. A ako narod bude mislio da želi taj šou, nema problema – ja kao odbornik se slažem, ali ne želim više da se prepucavam sa gradonačelnikom i dokazujem da je voda mokra“, kaže Zlatan Lazarević, član Gradskog odbora SNSD-a.

Inicijativu su, predvođeni SNSD-om, potpisali još i DEMOS, Republička stranka Srpske, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska, SDS Semberije Mićo Mićić, SDA, Pokret za Bijeljinu, MPS i DNS. Na kraju, konačnu odluku daje narod.

„Mislim da je šansa da bude smijenjen pola-pola. Nije sporan taj opoziv, jer oni imaju skupštinsku većinu, ali je ta potvrda naroda na referendumu upitna. Ta skupštinska većina i građani nisu baš uvijek u istom saglasju, tako da se može desiti, kao u Tesliću, da na referendumu Petrović opstane kao gradonačelnik, ali je u pitanju ova interesna politika i pristup referendumu jer je to provjera još jedne vrste – ko bi mogao da naslijedi Petrovića?“, objašnjava politikolog Drago Vuković.

Ostalim potpisnicima inicijative SNSD je dao uslov da eventualni novi kandidat mora biti iz redova SNSD-a. Međutim, do sada se pokazalo da SNSD nema kadar kojim bi mogao dobiti Bijeljinu. Godinama unazad gubili su bitku od sada već upokojenog gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, koji je svojeveremeno dobijao svake izbore. Izgubio ih je tek onda kada je promijenio stranački dres, te umjesto kao SDS-ov – nastupio kao SNSD-ov kandidat. Prvi put tada SNSD je bio blizu dugogodišnjeg sna – osvajanja Bijeljine – no su građani tada, prvi put, glasali protiv Mićića. Ukoliko ovaj opoziv uspije, SNSD će biti na korak do ostvarenja svojih dugogodišnih snova – da zavlada Semberijom. Ukoliko ne uspije to će, tvrde analitičari, samo učvstiti postojeću vlast na ovom području koje je proteklih 30 godina bastion SDS-a.

„Ukoliko bi Petrović na referendumu ostao gradonačelnik, on bi onda obezbijedio sebi mandat ne za ove dvije godine nego i za naredne četiri. Tako da je to osjetljivo i tu su reakcije građana poprilično interesantne, ali mislim da kod nas nemamo to pojednostavljenje crno-bijelo – niko nije siguran i da će proći i da neće proći“, dodaje Vuković.

Ukoliko Petrović, ipak, bude opozvan, slijede prijevremeni izbori. O imenima potencijalnih kandidata, koji pretenduju u njegovu fotelju, za sada samo glasine. Jedno od njih je ime Miroslava Milovanovića, SNSD-ovog aktuelnog direktora JU “Vode Srpske”, koji se u ulozi kandidata za gradonačelnika već okušao 2012. godine, kada je izgubio od Mićića. Pominje se i ime Vojina Mitrovića, aktuelnog ministra privrede i preduzetništva RS-a, porijeklom iz Bijeljine, no i to su, za sada, samo nagađanja. Po svemu sudeći, pred Bijeljinom je užareno političko proljeće.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79