Hoće li stranci uložiti novac u aqua parkove, shopping centre i gondole?

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) investitorima na internetskoj stranici nudi brojne projekte za investiranje.

Osim onih u industriji metala, tekstila, poljoprivrede, energetskom sektoru…, ponuđeni su i brojni projekti iz oblasti nekretnina, odnosno turizma, koji je prije pandemije doživljavao pravi procvat.

U planu su bila brojna rezidencijalna naselja, turistički kompleksi, šoping centri…. a da li će se to desiti, nezahvalno je prognozirati, pogotovo zbog neizvjesnosti koju je donijela pandemija. S druge strane, da ih treba uzeti s rezervom, govore i dosdašnja iskustva s megalomanskim i bombastično najavljivanim projektima, poput Buroy Ozonea, koji su uglavnom su ostali samo na idejama.

Govoreći o ovim projektima i interesiranju za njih, u FIPA-i kažu da treba imati na umu činjenicu da je pandemija koronavirusa ostavila, a i dalje ostavlja trag na privredne aktivnosti u našoj zemlji, uključujući i strana ulaganja, kao i na dinamiku investiranja i realizaciju projekata.

Šta nudi Hidrogradnja

Kako objašnjavaju, pri trenutnoj situaciji, s obzirom na ograničenja putovanja, ograničene kontakte, i ostale restriktivne mjere, obim sastanaka i konatakta s potencijalnim stranim investitorima je smanjen u značajnoj mjeri, a samim tim i značajniji interes za ulaganjem.

Jedan od projekata koje nudi FIPA je biznis i šoping centar u Briješću, u sarajevskoj općini Novi Grad. U opisu se navodi da je Hidrogradnja, firma s dugom tradicijom “u procesu pripreme plana reorganizacije i traženja strateškog partnera”. Iz ove kompanije predlažu izgradnju poslovno-trgovačkog centra na zemljištu od 40.000 kvadratnih metara. Kakon su naveli, prema regulacionom planu ove Općine, dozvoljena je izgradnja poslovno-trgovačkog centra od 140.000 m2. Projekt je tek u fazi ideje, a procjenjuje se da je “težak” oko 84.000.000 eura. Predviđeno je da se realizira po modelu zajedničkog ulaganja.

Na Općine Ilidža, u Butmiru, predviđena je gradnja stambenog, poslovnog i trgovačkog centra Sigma. Radi se o lokaciji u blizini aerodroma Sarajevo, uz rijeku Željeznicu. I ovoga puta radi se o zemljištu Hidrogradnje, koja i za gradnju na ovoj lokaciji traži partnera. Na zemljištu od 107.000 kvadrata, prema regulacionom planu, dozvoljena je izgradnja kompleksa od 125.000 metara kvadratnih stambenog mjesta. Procijenjena visina zajedničkog ulaganja je oko 60.000.000 eura.

Još jedan od planiranih šoping centara u Sarajevu, a koji su ponuđeni za investiranje je i Big Box u Blažuju, na područuju Ilidže. Na zemljištu površine 24.000 kvadratnih metara predlaže se izgradnja centra. Navodi se da je sve još u konceptualnoj fazi i da to uključuje opsežnu studiju izvodljivosti. Idejni projekt je prohvaćen, što je preduslov za građevinsku dozvolu. Ta procedura je na čekanj dok se ne pojavi investitor, pa se daje mogućnost prilagodbe koncepta potrebama ulagača. Vrijednost investicije procijenjena je na 8.370.000 eura. Kao oblik saradnje navedeni su zajedničko ili dioničko, a moguća je i prodaja zemljišta.

Gradnja šoping centra VMC (Vaso Miskin Crni) predviđena je u sarajevskom naselju Pofalići, u krugu nekadašnje fabrike tog naziva. Predviđeno je da VMC Mall bude izgrađen između zgrade Energoinvesta i Binga. Prema projektu, kompleks bi imao i kulu, odnosno poslovnu zgradu do 18 sporatova, a sve u skladu sa regulacionim planom općine Novo Sarajevo. Investcija se procjenjuje na 100.000.000 eura. Predviđeno je da bude realiziran putem zajedničkog ulaganja, odnosno koncesije.

Novi poslovni i sportski centar mogao bi biti izgrađen na Bjelašnici, ukoliko se javi zainteresirani investitor za ulaganje na olimpijsku planinu. Planirana je igradnja sportskih i rekreativnih sadržaja, među njima i veliko nogometno igralište sa tribinama, sportska dvorana, tereni za košarku i odbojku, rukomet, poslovni centar, relaks centar… Procijenjena ukupna investicija je 8.713.680 eura, od čega domaći partner nudi 820.513 eura.

Investitora čeka i golf teren u Mostaru, tačnije Salakovcu. Na lokaciji između Neretve i puta Mostar – Sarajevo predlaže se izgradnja golf terena, 151 komercijalne vile, šest poslovnih i pet sportskih objekata. Za sada je napravljen idejni projekt. Procijenjeni ukupni trošak investicije je ukupno 25 miliona eura. Domaći partner bio bi zadužen za koncesije, dozvole, projekte. Predlaže se javno-privatnog partnerstvo, odnosno zakup.

Koncesija na 20 godina

Turističku ponudu Kotor Varoši, ako bude pronađen zainteresirani ulagač, trebala bi obogatiti gondola Borje. Radi se o lokaciji 23 km od Teslića i 60 km od Banja Luke. Rastući broj turista u banjama “Groznica” i “Banja Vrućica” te drugim turističkim atrakcijama na tom području, glavni su razlog za pokretanje ove ideje. Projektom se predlaže izgradnja žičare koja bi povezala turistička mjesta Hajdučke vode sa terminalom kod manastira Lipnje.

Trenutna udaljenost putovanja između ove dvije turističke destinacije je 17 km, dok je dužina planirane žičare 4.194 metra. Obrazlažući ohrabrenost u povrata investicije navodi se očekivanje od 182.500 turista godišnje i neto dobit od 638.750 eura. Procijenjeni ukupni trošak investicije je 4.000.000 eura. Lokalni partner Općina Kotor Varoš trebala bi učestvovati u projektu davanjem svih potrebnih dozvola za izgradnju gondole, kao i dokumentacije za koncesiju, koju bi investitor dobio na 20 godina.

I Sarajevo bi moglo dobiti još jednu žičaru. Za onu od Vrela Bosne to Golog Brda na Igmanu također se traži investitor. Projektom se predlaže izgradnja panoramske gondole koja bi povezala dvije turističke destinacije. Uz ovo, plan je urediti cjelokupno područje Vrela Bosne i proširiti njegove turističke potencijale koji bi trebali privući još više turista. Na Golom brdu planirani su vidikovac, šetalište, hoteli, restorani, gdje bi turisti uživali u prirodi i pogledu. Procijenjeni ukupni troškovi ulaganja nisu precizirani. Općina Ilidža, kako se navodi, spremna je za suradnju s potencijalnim investitorom u bilo kojem obliku koji je pravno prihvatljiv.

Ovakvih primjera mnoštvo je širom BiH. Radi se o brojnim hotelima, welness i spa centrima, aqua parkovima, adrenalinskim parkovima…

Kontakti s investitorima iz UAE, Turske, Kine…

Unatoč pandemiji, u FIPA-i kažu da je ipak bilo određenih kontakata.

“U posljednjih šest mjeseci, FIPA je povezala više stranih investitora iz UAE, Turske, Austrije, Mađarske i Kine s vlasnicima projekata u BiH. Neki od investitora su bili zainteresovani za oblast nekretnina, neki za poljoprivrednu proizvodnju s fokusom na proizvodnju putera. Investitor iz Austrije je bio zainteresovan za tekstilni sektor, dok su investitori iz Kine iskazali interes za infrastrukturne i energetske projekte. Američko-mađarski investitor je zainteresovan za projekte obnovljivih izvora energije”, objasnili su u FIPA-i.

Zadatak FIPA-e je bio da poveže investitore i vlasnike projekata u BiH, a dalje investitori i nosioci projekata sami pregovaraju o nastavku saradnje i budućnosti projekta na šta FIPA ne može uticati.

“Izdvojit ćemo sektor turizma kao jednog od sektora bh.privrede za koji su privrednici iz arapskih zemalja, dvije godine prije pandemije, iskazivali njaveći interes za ulaganje. FIPA trenutno u bazi investicijskih projekata ima 83 projekata iz oblasti turizma i ekologije, s tim što se taj broj može i povećavati, što znači da imamo nove projekte iz ove oblasti koje nudimo stranim ulagačima, ili smanjivati, što znači da su neki od tih projekata materijalizirani, odnosno da su već realizirani”, objašnjavaju u ovoj državnoj agenciji.

Banje velika šansa

Veliki prirodni potencijali i ljepote naše zemlje su, kako kažu, samo neznatno iskorišteni, tako da ova oblast pruža značajne mogućnosti za razvoj počev od proširenja postojećih smještajnih kapaciteta, do izgradnje novih, izgradnje novih zabavnih sadržaja i drugo. Najperspektivnije grane bh. turizma su: zimski i planinski turizam, eko turizam, spa turizam, kulturni i vjerski turizam i jednim dijelom morski turizam.

“Većina banjskih centara u Bosni i Hercegovini je pokazala interes za pronalaženjem inostranih partnera radi daljeg razvoja svojih kapaciteta i obogaćivanja ponude. Određeni broj investitora sa kojima je FIPA razgovarala tokom prethodnih godina su pokazali zainteresiranost za investiranjem u zdravstveni turizam”, kažu u FIPA-i.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79