Hoće li supruga generalnog sekretara Vijeća ministara BiH biti načelnica u Uredu za reviziju institucija BiH?

Prošlog mjeseca Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine raspisao je konkurs za tri pozicije u tom uredu,.

Izvori Raporta tvrde da je ona „glavna i najznačajnija“ i to funkcija načelnika službe, rezervisana za Minju Vidović, suprugu Roberta Vidovića, generalnog sekretara Sekretarijata Vijeća ministara BH.

Važna pozicija

“Na ovu izuzetno važnu poziciju HDZBiH po svaku cijenu želi postaviti Minju Vidović preko koje žele ostvariti kontrolu u ovoj oblasti.

Nakon što je prošle godine na poziciju zamjenice glavnog revizora SNSD uspio imenovati Nedu Močević, kao svog kadra, iako nije ispunjavala uvjete, sada HDZ želi poziciju načelnika službe za sebe”, tvrde naši izvori uz napomenu da su stvoreni svi preduvjeti za ovo imenovanje.

Naime, oni ističu da je javni oglas za pozicije u Uredu za reviziju institucija BiH, a koji je bio i javno dostupan, početkom prošlog mjeseca raspisao generalni revizor Hrvoje Tvrtković, a ne Agencija za državnu službu BiH koja je u većini slučajeva zadužena za provedbu konkursne procedure pri zapošljavanju u institucije BiH.

Međutim, Zakonom o reviziji insitucija BiH je propisano, da ako postoji slobodno radno mjesto u Uredu za reviziju, može se objaviti oglas za njegovo popunjavanje

Oglas za popunjavanje adnog mjesta objavljuje se najmanje mjesec prije roka za podnošenje prijava u Službenom glasniku BiH i najmanje u jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Proces izbora

Prema istom Zakonu u procesu izbora i imenovanja novih uposlenika u Uredu, generalni revizor imenuje komisiju za izbor od tri člana.

Ta komisija utvrdjuje skraćenu listu najkvalificiranijih kandidata, koje zatim poziva na razgovor.

Nakon intervjua, komisija za izbor većinom glasova, u formi pisane preporuke, generalnom revizoru daje rang-listu s najmanje tri najkvalificiranija kandidata.

Generalni revizor imenuje prvog kandidata s rang-liste koju mu je podnijela komisija za izbor.

Naši izvori tvrde da je prva pozicija na rang-listi već pripremljena za Minju Vidović, suprugu visokog zvaničnika u Sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Iz ranijih, negativnih iskustava, poznato je da nikada niko niti iz jedne institucije nije priznao „veze i korupciju pri zapošljavanju“, a na mnoge slučajeve su uzalud „zviždali i zviždači“ u BiH.

No, u godini ovo je već drugo imenovanje koje se veže za stranačko zapošljavanje u Uredu za reviziju institucija koji bi trebao biti oslobođen bilo kakvog i bilo čijeg utjecaja.

Prvi slučaj desio se kada je SNSD uspio u Parlamentu BiH „izgurati“ imenovanje Nede Močević za zamjenicu glavnog revizora BiH iako je dokazano da ona nije ispunjavala potrebne uvjete za tu poziciju

Hoće li neko reagirati?

Sada , kada se sprema zapošljavanje supruge funkcionera u Vijeću ministara, pitanje je hoće li reagovati iko izuzev možda iz organizacije “Zviždači u Bosni i Hercegovini”, koja je prijavu korupcije u konkursnoj proceduri poslala nadležnima i tokom procedura koje su prethodile imenovanju Nede Močević, ali njihova upozirenja nisu urodila plodom.

Ono što je zanimljivo, a ukoliko dođe do imenovanja Minje Vidović na poziciju načelnice Službe u Uredu za reviziju institucija BiH ujedno i licemjerno i vrhunac bahatosti i nedosljednosti u navodnoj opredijeljenosti u borbi protiv korupcije jeste to da je Robert Vidović krajem prošlog mjeseca sudjelovao na okruglom stolu o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zviždača BiH, koji je organizirala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

„Vidović je podržao izmjene i dopune ovog i drugih zakona koji će doprinijeti učinkovitoj borbi protiv korupcije, istaknuvši da APIK ima podršku Generalnog sekretarijata u tom procesu“, navedeno na stranici Vijeća ministara BiH za osobu za koju se iz pouzdanih izvora tvrdi da će njegova supruga dobiti poziciju u Uredu za reviziju institucija BiH.

Zaključen sporazum

Još zanimljivije je da je prije nekoliko dana između Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i Ureda za reviziju institucija BiH zaključen Memorandum o razumijevanju i saradnji.

Tome je prethodila radionica na temu „Jačanje saradnje između revizorskih institucija i antikorupcijskih agencija“.

„Tokom radionice ocijenjeno je da upravo saradnja i sinergija antikorupcijskih i revizorskih institucija u BiH može biti ključna u prevenciji i borbi protiv korupcije, stvaranju transparentnijeg društva i jačanju povjerenja građana u institucije“”, rečeno je nakon radionice kojoj je gle apsurda, prisustvovala i zamjenica generalnog revizora Neda Močević na čiji izbor su se žalili „zviždači“ ukazujući na korupciju.

Stoga, ukoliko Minja Vidović uistinu dobije posao u Uredu za reviziju institucija BiH pravo je pitanje hoće li i to biti prihvaćeno „šutke“ i je li u BiH i zapošljavanje dvoje supružnika na visokim pozicijama „recept za borbu protiv korupcije i nepotizma”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79