Hoće li trend smjene direktora JU i preduzeća u TK biti nastavljen?

Nakon smjene 121 direktora osnovnih i srednjh škola u Tuzlanskom kantonu, što će građane koštati milione maraka, taj trend je nastavljen neusvajanjem izvještaja o radu nekolicine javnih ustanova i preduzeća, odnosno smjenom nadzornih i upravnih odbora. Da ne bi bio smijenjen, nakon neusvajanja izvještaja o radu ostavku je podnio generalni direktor UKC-a, nadzorni odbor je smijenio direktora RTV TK, a pitanje je kakva sudbina čeka direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sadika Ahmetovića.

Na poziciju direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja kao nestranački kadar, u prošlom sazivu Vlade, imenovan je Sadik Ahmetović. Prostorije Doma su adaptirane, djeci osigurani bolji uslovi za boravak, a kampanjom ”Za moje sretnije djetinjstvo” za rad i funkcionisanje Doma osigurana su značajna donatorska sredstva od oko 300 hiljada maraka.

„Obnavljamo treću od šest porodica ili kako mi to kažemo stanova, gdje žive djeca, napravili smo novu sistematizaciju, povećali smo plaće koje su bile jako mizerne ovdje u Domu, raspisujemo ovih dana tender za uređenje dvorišta i cijelog prostora oko Doma“, kaže nam dr. sc. Sadik Ahmetović, direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

No, bez obzira što su se potezi Sadika Ahmetovića bili učinkoviti, Vlada je odbila prihvatiti izvještaj o radu Doma za djecu bez roditeljskog staranja za prethodnu godinu.

„ Razlog zašto Vlada nije prihvatila taj izvještaj je zastoj u tranformaciji Doma“, kaže Esad Džidić, miniatar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

A transformacija Doma, projekat započet još 2012. godine, nikada nije u potpunosti zaživio. Uz sve, nemoguće ga je bilo realizirati u prošloj, godini pandemije koronavirusa. Hoće li direktor Ahmetović biti smijenjen, ministar nije želio potvrditi.

„ Bez obzira što izvještaj nije usvojen i od tog momenta nerusvajanja izvještaja je prošlo čini mi se više od mjesec dana, direktor je još uvijek gore“, rekao je Esad Džidić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Ali zato je prethodni Upravni odbor Doma razriješen dužnosti, a prije nekoliko dana, po drugi put, nakon što je prvi poništen, raspisanje drugi Javni oglas za imenovanje novog Upravnog odbora, koji bi trebao imenovati i novog direktora.

„ Načinom kako radimo u cijeloj zemlji je pravljenje jednog haosa kadaje u pitanju javni sektor, stalnom promjenom ljudi. U principu to, trpi institucija, u ovom slučaju, to trpe djeca koja ovdje borave“, tvrdi Sadik Ahmetović, direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

„Da se ne ide, kako se to može reći političkim žargonom u sječu glava govori podatak koji sam vam maloprije rekao i direktor kome nije usvojen izvještaj nije smijenjen, još uvijek“, ipak kaže ministar Esad Džidić.

Podjela političkog plijena i direktorskih pozicija u Tuzlanskom kantonu sve više liči na tržnicu. A ide li se u ”sječu glava” i hoće li i kada uslijediti smjena Ahmetovića, ali i ostalih direktora koje je postavila prethodna Vlada, vidjet ćemo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79