Hoće li Trojka i HDZ pritisnuti Dodika da imenuje sudije iz RS-a u Ustavni sud?

Nakon imenovanja Marina Vukoje kao novog sudije Ustavnog suda BiH, situacija u ovoj ključnoj instituciji ostaje neriješena.

Ustavni sud BiH i dalje ima četiri suca iz entiteta FBiH i troje stranih sudaca, dok entitet RS nema nijednog suca.

Ovakvo stanje traje od početka ove godine, iako je bivši sudija Zlatko Knežević najavio svoj odlazak u penziju prije gotovo godinu dana. Vlasti iz RS-a već godinu dana odbijaju pokrenuti proceduru izbora novih sudija, uprkos zakonskoj obavezi da to učine.

Razlozi za ovu situaciju leže u otvorenom sukobu vlasti RS-a s državom. RS je donio zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, zajedno sa zakonom o neprihvatanju odluka visokog predstavnika u BiH. Dok se Miloradu Dodiku sudi zbog drugog zakona, zaboravlja se na zakon kojim RS odbacuje odluke Ustavnog suda.

Dodik zahtijeva potpuno izbacivanje stranih sudaca iz Ustavnog suda, a Dragan Čović iz HDZ-a nije protiv te ideje, ali pristupa temi racionalnije. Dodik koristi ovu situaciju za političke ciljeve, a vlasti RS-a koriste činjenicu da ne imenuju sudije kao pregovarački alat u političkim pregovorima.

Pitanje koje se nameće je zašto se to tolerira vlastima u RS-u kada entitet FBiH ne smije dopustiti nepopunjavanje Ustavnog suda.

U konačnici, lider HDZ-a Dragan Čović ostvario je svoj cilj imenovanjem Marina Vukoje, ali mandat troje sudija iz FBiH ističe do kraja ovog mandata.

Prvo Suadi Palavrić, zatim Mirsadu Ćemanu, te na kraju Valeriji Galić. Imenovanje njihovih nasljednika otkrit će koji će politički odnosi prevladati u Ustavnom sudu.

Trojka i HDZ će neminovno imati svoje kandidate, a izbor nasljednika Valerije Galić otkrit će sve karte političkih odnosa kod imenovanja sudija u Ustavni sud.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79