Hoće li Tužilaštvo KS provjeriti školovanje Sebije Izetbegović: Evo šta se čeka!

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prati pisanje medija kada je u pitanju akademsko obrazovanje Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), rečeno je u odgovoru za “Dnevni avaz” iz ove pravosudne institucije.

Studiranja u Zagrebu

No, pitanje koje smo uputili glavnoj tužiteljici Sabini Sarajliji bilo je: “Da li je Tužilaštvo Kantona Sarajevo po službenoj dužnosti formiralo predmet protiv Sebije Izetbegović, a nakon medijskih natpisa o akademskom obrazovanju. Posebno dijelu koji se tiče studiranja u Zagrebu?”

– Reagovat ćemo ukoliko dostupne informacije budu ukazivale na postojanje krivičnog djela za koja smo nadležni i koja nisu obuhvaćena zastarom ili amnestijom. Do tada smatramo da je navedeno u nadležnosti inspekcije, koja je dužna obavijestiti nadležno tužilaštvo o saznanjima o eventualno počinjenom krivičnom djelu do kojih je došla u toku inspekcijskog nadzora – rečeno je za “Avaz” iz Tužilaštva KS.

Podsjećamo, direktorica KCUS-a našla se u središtu nove afere jer je sumnjivo kako je završila 10 ispita na postdiplomskom studiju u Zagrebu, a koja su joj zatim, za sada prema neutvrđenim informacijama priznata u Sarajevu. Sporno je kako je studij upisala 2.marta 1993.godine, a već 19.marta položila prvi ispit.

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof. dr. Rifat Škrijelj rekao je jučer za “Dnevni avaz” da je dobio od Medicinskog fakulteta u Sarajevu dokumentaciju koja se odnosi na akademsku karijeru dr. Sebije Izetbegović, ali da je ona nepotpuna

Podaci dopune

Škrijelj je tražio od fakulteta informacije o postidiplomskom studiju Izetbegović i da mu se dostave u roku od osam dana. Međutim, kako nam je jučer potvrdio Škrijelj, nije dobio sve što je tražio, zbog čega će tražiti da se podaci dopune i pošalju novi.

– Tražio sam podatke o postdiplomskom studiju prof. dr. Sebije Izetbegović i dokumentaciju o izboru u zvanje asistenta. To su bile dvije stvari. Dobio sam odgovor i određenu dokumentaciju koja nije kompletna i tražim da mi dostave dopunu odgovora i dokumentacije. Već danas sve pripremamo jer je ovo previše ozbiljna tema da izlazim u javnost na bazi dokumentacije koja nije kompletna – rekao je Škrijelj za “Avaz“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79