Hoće li u BiH majke troje ili više djece dobiti doživotnu plaću?

U Crnoj Gori već tri godine majke koje rode troje ili više djece, imaju pravo na tzv. doživotnu plaću.

Riječ je o Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koji doživotnu plaću, osim majkama, nudi i roditeljima ili starateljima djece sa posebnim potrebama.

Svojevremeno je postojala ideja, prije svega Saveza za bolju budućnost, da svaka majka koja rodi troje djece, dobije status penzionera do kraja života, što su podržali i predstavnici nekih drugih stranaka.

Stručnjaci ističu kako će pitanje nataliteta za 5 do 10 godina postati veliki problem ne samo u našoj zemlji, već i u zemljama regiona pa bi ovo bila vrlo značajna podsticajna mjera za natalitet.

Iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku ističu kako je svaka mjera koja može pomoći natalitetu, stimulaciji i stabilnosti u društvu, dobrodošla.

– Ideji o doživotnoj plaći za majke koje rode troje i više djece, odnosno majki penzionerki, treba posvetiti pažnju. Neophodno je, prije svega, izvršiti izmjene i dopune Zakona o radu i porodici te provesti detaljnu analizu – izjavio je za “Avaz” ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Vesko Drljača.

S tim u vezi, ističe on, neophodno je graditi porodicu kao osnovu društva te je sačuvati u smislu građenja što svjetlije budućnosti.

– Pokušat ćemo napraviti detaljnu analizu, vidjet ćemo koliko je to realno, odnosno moguće, ali je, u svakom slučaju, potrebno neke mehanizme iz te ideje pokušati inkorporirati kroz norme kojima ćemo graditi bolje društvo i stimulirati višebrojnu porodicu, koja je ekonomski stabilna i zbrinuta – poručio je Drljača za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments