Hoće li u FBiH biti zabranjeno pušenje u zatvorenom? Odluka pada danas!

Hoće li u FBiH biti zabranjeno pušenje u zatvorenom? Odluka pada danas!


Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 17. redovna u aktuelnom mandatu, sazvana je za danas u Sarajevu.

Među najavljenim tačkama obimnog dnevnog reda je predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je ovaj zakon kojim je najavljena zabrana konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu te u automobilima u kojima su djeca.

Osim na duhan, zakon se odnosi na nargile i vodene lule, uključujući elektronske cigarete, kao i bezdimne i biljne duhanske proizvode.

Prema prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”.

Predviđene su kazne za pravne osobe ukoliko ne zabranjuju upotrebu duhana, kao i za fizičke osobe ako konzumiraju duhan u zatvorenom prostoru.

Među drugim tačkama dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda su izmjene Zakona pripadnosti javnih prihoda, čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Slađan Ilić i Ivo Tadić.

Oni predlažu izmjenu sadašnjih pravila prema kojima su, kako navode, određeni kantoni u Federaciji BiH privilegovani u raspodjeli javnih prihoda.

– Uvedeni su dodatni ponderi u sistem raspodjele javnih prihoda, čime su određeni kantoni u startu privilegovani, dok su drugi kantoni na taj način dovedeni u diskiminirajući i neravnopravan položaj – navode između ostalog predagači novih pravila.

Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH omogućava pravedniju i adekvatniju raspodjelu javnih prihoda te ravnomjeran regionalni ekonomski razvoj u Federaciji BiH, navode također Duvnjak, Tadić i Ilić, uvjereni da njihovo ponuđeno zakonsko rješenje može biti prvi korak ka reviziji cjelokupnog sistema raspodjele javnih prihoda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija