Hoće li uopće biti referenduma za opoziv Srđana Mandića?

Mjesecima već traje trakavica oko opoziva načelnika sarajevske Općine Centar Srđana Mandića.

Pripreme za opoziv počele su još početkom godine, a vijećnicima predvođenim onima iz NiP-a trebalo je cijelo ljeto da svoje zahtjeve sroče i da okupe dovoljan broj glasova, pa je procedura zvaničnog opoziva pokrenuta početkom septembra.

Prvi referendum trebao je biti održan 17. septembra. Međutim, traljava Komisija za održavanje referenduma nije uspjela riješiti svu potrebnu papirologiju, pa su bilo primorani da sve otkažu i zakažu novi refrendum.

Problem za Komisiju odnosno NiP jesto što su naivno vjerovalo da će im Mandić pomoći u nakani da ga smijene, pa su procedure uzeli ‘zdravo za gotovo’ što je na kraju rezultiralo time da nisu uradili ni pola posla kojeg su trebali.

Zbog toga su ponovo bili primorani da novi referendum zakažu za 22. oktobar.

No, ni sad im stvari ne idu kako treba. To je potvrdio i sam Mandić u intervjuu za Federalnu televiziju.

“Mislim da su oni to sve trebali izvesti za neki mjesec, mjesec i po dana, ima tu jako puno posla, nabavke listića, sve se mora uraditi kao da su redovni izbori, a to rade ljudi koji to nisu nikad radili. Tako da onako žurio vrat slomio što bi rekao naš narod, nažalost zbog svega što se dešava taj rok nije ispoštovan i kako stvari stoje ni ovaj drugi po svemu sudeći neće biti ispoštovan”, rekao je Mandić.

Ono što je problem za one koji žele referendum jeste vrijeme. Ukoliko se ne ispoštuje ni ovaj rok i 22. oktobra ne bude referenduma pitanje je hoće li stići organizirati novi do kraja godine.

Jer, referendum nije moguće održati u izbornoj godini, što je 2024. godina

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79