Hoće li Ustavni sud BiH “pokriti” javašluk u MUP-u KS?

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je privremenu mjeru kojom se nalaže Opštinskom sudu u Sarajevu da odloži izvršenje presude protiv MUP-a Kantona Sarajevo i Policijskog odbora KS vezane za činovanje Admira Šalake, Jasmina Sipovića, Hasana Dupovca, Muhidina Šišića, Edina Džuhu, Asmedina Osmanovića, Ediba Prašovića, Olgu Vukšu, Nezira Kalajdžića, Ziju Bakiju, Aziza Pašića i Avdu Ibricu. Privremena mjera donesena je da se privremeno odloži izvršenje presude Opštinskog suda u Sarajevu od 15. septembra 2015. godine, dok Ustavni sud, u međuvremenu, ne ispita apelaciju koju su uputili spomenuti policajci.

Piše: D. Pavlović

Naime, presuda Opštinskog suda u Sarajevu iz 2015. uslijedila je nakon što su policijski službenik Salem Kurtović i njegov advokat Sead Festić podnijeli tužbu protiv MUP-a KS i Policijskog odbora KS zbog nelegalnog činovanja 12 policajaca. Tom presudom je usvojen tužbeni zahtjev tužioca (Kurtović), te su akti tuženih (liste i rješenja o činovanju) poništeni.

Na osnovu tih spornih akata je provedena procedura unapređenja policijskih službenika u čin inspektor i policijskog službenika koji nije unaprijeđeni u čin inspektor. Spomenuti sud je poništio te akte i naložio MUP-u KS da ponovi postupak unapređenja u čin inspektor po internom oglasu od 8. juna 2012. godine.

Opštinski sud je, između ostalog, naveo da su tuženi u postupku unapređenja u čin inspektor povodom internog oglasa od 8. juna 2012. godine počinili niz nezakonitosti i povreda pravila postupka i odlučivanja na štetu Salema Kurtovića. Opštinski sud je u vezi s tim naveo da su u navedenom postupku učestvovali kandidati koji nisu ispunjavali uslove internog oglasa, odnosno učestvovali su kandidati koji nisu imali odgovarajuću godišnju ocjenu rada za posljednje tri godine kako je to uslovljeno Zakonom o policijskim službenicima KS, Pravilnikom o unapređenju policijskih službenika KS i internim oglasom za unapređenje u čin inspektor. Opštinski sud je također utvrdio da su tuženi (MUP KS i Policijski odbor) po internom oglasu unaprijedili policijske službenike a da pojedini nisu dostavili validnu dokumentaciju o ispunjavaju uslova što je protivno Zakonu o policijskim službenicima. Sem toga Opštinski sud je uočio niz propusta tuženih prilikom provođenja procedura unapređenja službenika u čin inspektor u vezi sa uskraćivanjem prava na primjedbe i pritužbe o nezakonitosti postupka u odnosu na kandidate koji nisu ispunjavali zakonske uslove za unapređenje.

MUP KS i Policijski odbor odmah su se žalili na presudu, a toj žalbi se pridružilo 12 činovanih policajaca. Odlučujući o žalbi tuženih Kantonalni sud je donio presudu od 2. novembra 2020. kojom je žalbu odbio i potvrdio prvostepenu presudu. Kantonalni sud je odbio primjedbu tuženih da je Opštinski sud nenadležan za odlučivanje u njihovom predmetu, te ocijenio da su neosnovani i ostali žalbeni prigovori tuženih.

Potom su Šalaka, Sipović, Dupovac, Šišić, Džuho, Osmanović, Prašović, Vukša, Kalajdžić, Bakija, Pašić i Ibrica 15. decembra 2020. podnijeli apelaciju Ustavnom sudu kako bi odgodili poništavanje akata o njihovom činovanju. Onda je Ustavni sud ekspresno, već 22. decembra 2021. donio privremenu mjeru kojom se stavlja van snage presuda Opštinskog suda.

U apelaciji Ustavnom sudu nelegalno činovani policajci su naveli da im je presudom Kantonalnog suda povrijeđeno pravo na pravično suđenje Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. “Apelanti kršenje prava na pravično suđenje dovode u vezu sa pravom na obrazloženu odluku i pravom na djelotvoran pravni lijek, a sve to uz grubu povredu prava na suđenje u razumnom roku što čini suštinu nezakonitosti pravosnažne odluke”, navodi se u Odluci Ustavnog suda.

Spomenutih 12 policjaca naveli su da su oni po osnovu internog oglasa iz 2012. godine unaprijeđeni u čin inspektora. Nakon izbora u viši čin, na osnovu daljnjih zasluga i rada oni su još više unapređeni, te sada imaju viši čin u odnosu na 2012. godinu, mnogi od njih su premješteni na novo radno mjesto unutar službe, dok su trojica od njih u međuvremenu i penzinisani piše Crna-Hronika.

Za vrijeme od osam godina koliko je redovnim sudovima bilo potrebno da pravomoćno odluče o spornom konkursu i to u postupku koji je hitan, jer se radi o radnom sporu, promijenili su se svi zakonski propisi koji su bili na snazi 2012. godine.

“Prema ocjeni apelanata osporene odluke su potpuno odvojene od realnosti i normalnog životnog toka jer su odluke redovnih sudova potpuno neizvršive i u ovom momentu nelogične sa nesagledivim štetnim posljedicama prije svega za apelante”, navodi se u Odluci Ustavnog suda BiH.

Ovu odluku Ustavnog suda nije želio komentarisati tužilac Salem Kurtović, kao ni njegov advokat Sead Festić, koji je kratko dodao da postupak pred Ustavnim sudom još nije završen.

“Ukoliko budem i dalje opunomoćenik u pedmetnom slučaju koristit će se sva dopuštena pravna sredstva pred domaćim međunarodnim sudovima”, rekao je Festić.

Da li je Ustavni sud BiH svojom privremenom mjerom koju je ekspresno donio za samo sedam dana već unaprijed odlučio u ovom predmetu i tako “pokrio” javašluk u donošenju rješenja o činovanju u MUP-u KS ostaje da se vidi. U svakom slučaju, presude Opštinskog i Kantonalnog suda Sarajevo bacile su mrlju na postupak činovanja. Dodajmo da na eventualne nelegalnosti u činovanju nisu reagovali pripadnici odjela za unutrašnju kontrolu MUP-a KS, kao ni tadašnji komesar Vahid Ćosić. Javnost za ovo nikad ne bi saznala da nije reagovao policajac koji se osjetio oštećenim jer nije činovan, te je tužio MUP KS i Policijski odbor…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79