Hoće li uzroci požara ostati misterija?

Dva velika požara, jedan 5. maja 2017., a drugi 26. februara ove godine, uništili su veliki broj štandova na Hametovoj i Velikoj gradskoj pijaci u centru Tuzle.

Posljednji požar u crno je zavio desetine porodica. Istraga o požaru na Velikoj gradskoj pijaci, koja je u vlasništvu JKP “Tržnice – pijace”, tek je počela. No, ako vještačenje materijalnih dokaza bude trajalo kao u slučaju požara na Hametovoj pijaci, teško je pretpostaviti kad bi se mogla staviti tačka na te tragične događaje.

Nalaz vještaka

– Mi smo svoj dio posla obavili i očekujemo nalaze vještaka. Saslušali smo veliki broj svjedoka, odgovornih iz preduzeća “Tržnice – pijace”. O uzroku požara još ne možemo više govoriti – kaže Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona, piše Avaz.

Skoro isto se govorilo i nakon požara na Hametovoj pijaci. Sad će i dvije godine kako se čekaju informacije o tome kako je požar izbio i ko je odgovoran.

Plin ili struja

Velika gradska pijaca u potpunosti je prije nekoliko godina obnovljena te se postavlja pitanje jesu li sve instalacije adekvatno postavljene.

– Sjedila sam pored štanda i pila kafu. U jednom trenutku, vidjela sam da gori. Nije požar izbio zbog plinske boce nego zbog elektroinstalacija. Ja smijem stati pred koga hoću i reći da je to uzrok – kaže Mila Pantić, jedna od najstarijih prodavačica na Velikoj gradskoj pijaci.

Mnogo otvorenih pitanja

Požari na tuzlanskim pijacama otvaraju pitanja jesu li inspekcijski organi radili svoj dio posla i jesu li uprave pijaca preduzele sve potrebne mjere zaštite ljudi i imovine.

Otvara se i pitanje prohodnosti požarnih puteva, funkcionalnosti hidrantske mreže, kao i opremljenosti vatrogasaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments