Hoće li vakcinu protiv korone građani BiH čekati kao humanitarnu pomoć?

Nabavka vakcina protiv koronavirusa te zaostajanje Bosne i Hercegovine za svim drugim evropskim državama po tom pitanju posve je ogolilo cjelokupan haos u našm državnom aparatu i sami privid postojanje nekog sistema.
BiH je s vakcinama već odavno pala na ispitu, a naredni koraci kroz improviziranje samo bi mogli biti još karikaturalniji. Na kraju će postati da je kod procesa imunizacije kod nas sve problem, od neorganiziranosti i haosa u kojem se zemlja nalazi, hronične besparice i nepostojanja ispravne liste prioriteta, do zakonskog okvira.

Posve je tragikomično da postoji država u kojoj za ovako bitan proces, oko kojeg i kod nas postoji koncenzus, zakonski okvir može biti problem. Baš za ove stvari postoji ono što se često zlorabi za trivijalnosti – hitna procedura, zajednička sjednica i promjena zakona.

Nesposobnost državne vlasti da za godinu dana pandemije uspije izgraditi efikasan sistem za najurgentnije stvari, prisiljava niže nivoe vlasti da oni nešto pokušavaju. I dok je tu u Republici Srpskoj klasična mantra red centralizma, red oslanjanja na Beograd, u Federaciji će sve izgleda otići u potpuni “raspašoj”.

Tako su jučer prvo federalni poslanici krenuli upozoravati premijera Fadila Novalića da ovaj entitet ne može krenuti u nabavku vakcina koje nisu odobrene u Evropskoj uniji, da bi onda Ministarstvo zdravstva krenulo u pojašnjavanje onog što je premijer rekao i mislio te zatražilo informacije o ruskoj i kineskoj vakcini.

U četvrtak je premijer Novalić na samo za ovu temu organizovanom sastanku s dvojicom kolega kazao kako novac nije problem, da postoji u novom budžetu te da je spreman kupiti svaku vakcinu koja se pojavi na tržištu – tako i rusku i kinesku.

Kantoni pak već više od 15 dana probaju improvizirati i napraviti neki svoj dogovor, naći put do prije potrebne imunizcije, a sve je krenulo od ljekara i njihovog sindikata koji nastojao stvari pokrenuti s mrtve tačke.

Problema s procesom imunizacije imaju i drugdje, vakcine su traženija roba nego bilo šta posljednjih desetljeća. Zemlje u regiji koje svoje građane već vakcinišu, kao što je Hrvatska potrošile su sve nabavljene količine te čekaju nove. Kosovo se pohvalilo da je od Pfizera osiguralo 500 hiljada doza, Srbi su prošlog vikenda objavili kako su osigurali milion doza kineskog Sinofarma.

Trenutno najpesimističnije prognoze za našu zemlju objavio je Euronews prije koji dan, koji kaže da bi prve vakcine u BiH i to putem COVAX-a trebale doći tek u aprilu.

I dok je jedan Izrael vakcinisao skoro 40 posto svog stanovištva, BiH svoje vakcine čeka izgleda kao humanitarnu pomoć, što građani, bez obzira što su istu ovu vlast sami birali, nisu zaslužili prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79