Hoće li “Var” srušiti nogomet u BiH?

Antikorputivna akcija “Var” koju je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provela prekjučer širom Federacije BiH, uzdramala je čitav nogometni svijet u našoj državi. U akciji je lišeno slobode 12 službenih osoba Nogometnog saveza FBiH, u dva navrata su kao osnova za istragu bile utakmice gabelskog GOŠK-a.

Kako su se namještale utakmice: “Za ženu zelene, za djecu kafene novčanice”

Kenan Bajraktarević, glavni sudija meča TOŠK – GOŠK (4:1, 11. kolo prvenstva, igrano 20. oktobra), uzeo je 3.000 eura i 1.000 maraka od istražitelja SIPA-e koji su nastupili kao predstavnici GOŠK-a. Sedam dana ranije, njegov kolega Ilija Živković na isti način je za utakmicu GOŠK – Budućnost (3:2) preuzeo 3.000 maraka u Karaotoku kod Čapljine.

Način na koji je akcija protekla, predsjednik GOŠK-a Lujo Ilić nije htio komentirati, ali je, prema njegovom mišljenju, jasno da se mnogo toga radilo protiv kluba iz Gabele. Često se po medijima govorilo o neregularnostima koje prate ovo takmičenje u prethodnih desetak godina, ali nekih konkretnih radnji po tom pitanju nije bilo.

– Nikad ovakav potez nije napravljen kad je u pitanju ova liga. Ovo je veliki pomak. Dosta je više blata i kriminalaca u Savezu. Mislim da svi koji rade u NSFBiH moraju podnijeti ostavke i da se sve nanovo radi. Liga nije regularna poslije svega ovoga i tražimo poništenje prvenstva. To ćemo tražiti da podrže svi klubovi i zato ću zvati sve funkcionere klubova da to podrže. Ne znam na koji način ponovo krenuti u prvenstvo, ali ovo, očito, nije regularno – poručio je Ilić.

Ukoliko GOŠK-ov prijedlog za poništenje prvenstva dobije podršku, to bi moglo imati ogromne posljedice skoro po sve nivoe takmičenja, pa i po “elitnu” Premijer ligu BiH.

Predsjednik Takmičarske komisije Prve lige FBiH Naim Basara bio je zatečen nakon što smo mu saopćili informaciju da NK GOŠK iz Gabele traži poništenje ove takmičarske sezone.

Da li su pali dogovori optuženih u akciji VAR i Tužilaštva?

– Sve dosadašnje utakmice registrirane su postignutim rezultatima, s tim što su Disciplinskoj komisiji proslijeđeni materijali iz njene nadležnosti. To je standardna procedura… – rekao je Basara.

Ističe da Takmičarska komisija radi u skladu sa Statutom i Propozicijama Prve lige FBiH, odnosno pravilnicima Nogometnog saveza BiH. No, ne isključuje mogućnost da bi moglo doći do poništenja tekuće takmičarske sezone.

– Ako državni organi utvrde nepravilnosti, onda konačnu odluku treba donijeti Izvršni odbor NSFBiH. Kako se u jesenjem dijelu sezone treba odigrati još 15. kolo, Izvršni odbor donosi konačnu odluku – ističe Basara.

IAKO

su iz klubova u svim prethodnim kolima i ranijim sezonama redovno imali mnogo prigovora na regularnost, nisu to mogli često izražavati javno, bojeći se visokih novčanih kazni koje donosi Kodeks o ponašanju članova NSFBiH prenosi Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79