Hoće li Vilsonovo šetalište dobiti status spomenika prirode?

Vilsonovo šetalište jedna je od najvažnijih zelenih oaza u Sarajevu, kazao je ranije u izjavi za Raport Mirza Dautbašić, inženjer šumarstva i redovni profesor na Šumarskom fakultetu u Sarajevu.

Njegov prijedlog, odnosno ideja koju je podijelio sa nama je i da se Vilsonovo šetalište zaštiti kao spomenik prirode.

“U svakom gradu, pogotovo glavnom, ovakva aleja je kvalitet više. Pogotovo u Sarajevu koji je na začelju evropskih gradova što se tiče zelene površine, broja stanovnika… Sama činjenica da nam fali gradskog/urbanog zelenila, daje kvalitet više aleji.

Trebalo bi ga zaštiti kao spomenik prirode, neki vid zaštite sigurno zaslužuje, i zbog sastava gdje dominira Lipa, i zbog starosti. Treba dati ideju pa ako bude pogodno tlo, da se Vilsonovo zaštiti. Treba mu neki zaštitini karakter i različite kategorije zaštite”, kazao je profesor Dautbašić za Raport.

A tim tragom, mi smo pitali Općinu Novo Sarajevo – koja sa Šumarskim fakultetom i KJKP Park realizira niz projekata zaštite i unapređenja Vislonovog šetališta – kolike su šanse da se Vils zaštiti kao spomenik prirode i da li bi oni podržali takvu ideju.

Spomenik prirode je element prirode koji je nekim aktom države stavljen pod zaštitu kako bi se očuvale njegove izvorne prirodne vrijednosti. Često su to istovremeno i nacionalni parkovi, ali može biti i jedan samostalni objekt, na primjer vrlo staro stablo, ili manja površina jasno odvojena od svoje okoline.

Iz Općine Novo Sarajevo za Raport su pojasnili da pri izradi bilo kakvih projektnih zadataka, ideje šalju Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Kantona Sarajevo da im oni daju sugestije.

“Dobili smo njihovo pozitivno mišljenje za projekte koje planiramo realizovati, i u skladu s tim mišljenjem smo pripremili izradu smjernica, valorizacije i strategije za dalje korištenje Vilsonovog šetališta.

Također, pri izradi ranijih projekata (poput javne rasvjete), uvijek smo upoznavali Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, vodili smo računa o postojećoj flori i fauni, da ne bi narušili ambijent, i vodilo se računa da rasvjeta ne šteti prirodnom ambijentu”, kazala nam je stručna savjetnica za zaštitu okoliša u Općini Novo Sarajevo Dženita Mešić.

Dodaje da Općina planira potpisati sporazum sa Šumarskim fakultetom jer bi im koristilo njihovo iskustvo za ovaj, ali i buduće projekte.

“Zaštita već postoji”
“Bilo kakva intervencija da bude na Vilsonovm šetalištu, vodit će se računa da se ne naruši prirodni ambijent. Nema sječe stabala niti bilo koje intervencije koja bi mogla utjecati na korijenje drveća i na sam život flore.

Ne vidim u kojem smislu bi mogla biti zaštita nečeg što već postoji, osim da vodimo računa da ne narušimo ono što imamo, jer ako dođe do oštećenje ili lošeg stanja flore, džaba nam sav drugi rad jer najbitniji nam je taj ambijent koji se mora ispoštovati”, kazala je za Raport Dženita Mešić, stručna savjetnica za zaštitu okoliša u Općini Novo Sarajevo.

Ipak, iako su dosadašnje generacije vodile računa o zaštiti Vilsonovog šetališta i cijenile njegov značaj i doprinos glavnom gradu našem zemlje, radi budućih vremena i novih generacija, Vilsonovo zaslužuje neki dugoročni vid zaštite.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79