Hoće li Vučić na današnjem susretu omekšati Dodikove stavove o Schmidtu?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) danas će se u Beogradu sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Dodik je ranije ove sedmice izjavio da je sastanak dio njihovih redovnih konsultacija. Njih dvojica će ponovo razgovarati tri dana poslije beogradskog susreta Vučića i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, kojeg Dodik i ostali političari iz Republike Srpske ne smatraju visokim predstavnikom.

Nakon ovog susreta je saopćeno da je razgovarano i o Bosni i Hercegovini. Upitan da li je tema razgovora bila blokada državnih institucija, koju su izazvali političari iz Republike Srpske, Vučić je odgovorio da to nije bio slučaj.

“To je pitanje za Milorada Dodika. Mi smo se bavili ulogom Srbije, Dejtonskim mirovnim sporazumom, onim na šta mi imamo pravo”, rekao je i dodao da će Republika Srpska uvijek imati podršku Srbije.

Vučić je potvrdio da je sa Schmidtom razmijenio mišljenje o korištenju bonskih ovlasti, a koje je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko posljednji put upotrijebio pri isteku svog mandata nametnuvši zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

“Iznio sam naš stav po pitanju bonskih ovlaštenja i o tom govorio potpuno neskriveno i fer, jer je u redu da svakom kažete u lice šta mislite. I one je meni rekao šta misli”, istakao je predsjednik Srbije.

Po okončanju ovog sastanka oglasio se Dodik i u izjavi za RTRS je naglasio da bi više volio da se sastanak nije desio. Tada je tvrdio da mu nije poznato u kojem svojstvu se Vučić sastao sa Schmidtom.

“Još ne znam u kojem svojstvu je Vučić primio Schmidta. Hoću samo nedvosmisleno da kažem da Schmidt može da bude primljen gdje god hoće i u bilo kojem svojstvu, ali kada se vrati u Bosnu i Hercegovinu nije visoki predstavnik i to tako ostaje”, kazao je Dodik.

Vučić je izjavio da će danas sa Dodikom razgovarati i povodom Dana nacionalne zastave Srbije. Detalji o mogućim temama razgovora nisu poznati, ali je za očekivati da će razgovarati i o ulozi Schmidta kao visokog predstavnika. Za razliku od Dodika, Vučić nije bio isključiv prema Schmidtu te niti jednom nije poručio da on nije visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga dio javnosti pretpostavlja da bi Vučić mogao omekšati Dodikov stavove prema visokom predstavniku, a smatra se da je to i ranije činio po nekim drugim pitanjima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79