Hoćemo li dobiti neradnu nedjelju? Adnan Delić podržava inicijativu

Foto: Facebook

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, ističe svoju podršku uvođenju neradne nedjelje, kako je predviđeno novim zakonom o unutrašnjoj trgovini, koji će biti razmatran na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

“Podržavamo uvođenje neradne nedjelje”, kaže Delić, naglašavajući da je to u interesu i radnika i poslodavaca. Iako smatra da bi ovo pitanje trebalo biti regulisano Zakonom o radu, kolektivnim ugovorima i pravilnicima, Delić naglašava da neće kočiti donošenje zakona o unutrašnjoj trgovini i propisivanje neradne nedjelje.

Govoreći o Zakonu o radu, Delić ističe da je definisano slobodno vrijeme tokom radne sedmice, ali da nije specifično navedeno da to mora biti nedjelja. “Nažalost, poslodavci često ne poštuju ovu odredbu, posebno u pogledu plaćanja radnika za rad tokom praznika”, dodaje Delić.

Što se tiče Nacrta zakona o unutrašnjoj trgovini, Delić se nada da će se nakon usvajanja u oba doma Parlamenta zakon uputiti u javnu raspravu, kako bi se pronašla najbolja rješenja za poboljšanje prava i položaja radnika u privatnom sektoru, trgovini i uslužnim djelatnostima.

Osim toga, poslanici će danas glasati o dopunama Zakona o radu, koje omogućavaju poslodavcima da zaključe ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu. Delić vjeruje da će ovo zakonsko rješenje omogućiti studentima zapošljavanje već ovog ljeta, uz prava koja imaju i ostali radnici.

“Ovo je početak reforme tržišta rada u Federaciji BiH”, zaključuje Delić u pauzi današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79