Hoćemo li i ovo dočekati: Poslanici u Parlamentu FBiH ostaju bez paušala?!

Segmedina Srna-Bajramović, delegatkinja SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, saopćila je da je još prije godinu uputila inicijativu Vladi Federacije BiH za ukidanje paušala, ali da joj “niko još nije odgovorio na navedeni prijedlog, niti očigledno namjerava”.

“S obzirom da sam tada vrlo jasno obećala da ću u slučaju odbijanja Vlade FBiH da realizuje moju inicijativu, sama kreirati tekst izmjena Zakona o plaćama u naknadama u organima vlasti FBiH i uputiti ga u parlamentarnu proceduru, sa današnjim danom sam to i učinila”, navela je Bajramović.

Dodala je da napadi na zastupnicu Miru Grgić na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zbog sličnih namjera, pokazuju “nevjerovatni materijalni stepen bahatosti politike koja ne preza ni da se obračunava sa ženama kada im se pokušava uskratiti pravo koje je kao takvo u današnjim uslovima nemoralno, a dodatno i nepotrebno u izuzetno rijetkim uslovima kako Parlament radi posljednje tri godine”.

Smatra da je jasno da niko od parlamentaraca “nema nikakve dodatne troškove koji se podvode kao osnova za ovo pravo i da su plate sasvim zadovoljavajući materijalni oblik naknade za posao koji se obavlja”.

“Iako ni ranije nije postojala opravdanost postojanja naknade u vidu paušala za dodatne troškove koji objektivno u ovakvoj formi rada parlamentaraca i ne postoje, danas je jasno kako se radi o izrazitoj moralnoj potrebi da se u vremenu značajnih pandemijskih posljedica po ekonomiju i sve težu socijalnu sliku u društvu ista ukine i kao poruka razumijevanja stanja realnog života u društvu”, ističe Srna-Bajramović.

Dodaje da je potpuno svjesna da se ne radi o značajnim sredstvima kada je u pitanju ušteda, ali da prijedlog smatra “pokušajem revitalizacije izgubljenih vrijednosnih principa koji su potpuno izostali u odnosu politike i realnog života građana”.

“Sve one koji bi se možda drznuli s namjerom nekog vida prijetnje po uzoru na posljednju sjednicu Predstavničkog doma, unaprijed pozivam da bespotrebno ne troše energiju, jer povlačenje Zakona ne dolazi u obzir”, navela je Srna-Bajramović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79