Hoćemo li ikada dobiti broj za hitan poziv – 112

U Delegaciji Europske unije (EU) održan je sastanak koji je okupio predstavnike Unije, nadležnih vlasti BiH s državne razine, entiteta i Brčko distrikta BiH zbog prezentacije rezultata studije o izvodljivosti uvođenja broja za hitne slučajeve “112” u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Domaćin sastanka bio je voditelj Delegacije EU/specijalni predstavnik Europske unije u BiH  Johann Sattler, a sastanku su nazočili i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, ministar sigurnosti Nenad Nešić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijer Republike Srpske Radovan Višković, te gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić.

Sudionici su istaknuli konsenzus da je potrebno da BiH ubrza proces uvođenja besplatnog broja za hitne slučajeve koji je dostupan ljudima u nevolji 24 sata dnevno, priopćeno je u petak iz Vlade Distrikta.

Sredstva EU-a dostupna su za podršku državama koje uvode ovaj broj, a Bosna i Hercegovina moći će pristupiti ovim sredstvima nakon što Vijeće ministara usvoji Akcijski dokument o uvođenju ovog broja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79