Hodžić: Broj nezaposlenih u KS za deset dana porastao za 362

Nurija Hodžić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku KS, rekao je kako isplata socijalnih davanja u Kantonu Sarajevo neće biti dovedena u pitanje.

– Čak naprotiv, u skladu sa zaključkom Vlade KS, Ministarstvo je poduzelo sve aktivnosti da se osnovica za obračun materijalnih i drugih davanja poveća, što će dovesti do povećanja svih socijalnih davanja – rekao je Hodžić.

Naveo je da je broj nezaposlenih osoba u KS od proglašenja stanja prirodne nesreće veći za 362 osobe.

– Od 18. marta do danas, broj nezaposlenih porastao je za 362. To su podaci nadležne službe za zapošljavanje i nisu nimalo optimistični – kazao je Hodžić.

Epidemiologinja Aida Pilav je navela je da je epidemiološka situacija pod kontrolom i da je zatvoreno pet klastera.

– Jučer je u KS potvrđena još jedna zaražena osoba, ženska osoba starije životne dobi, njeno stanje je stabilno. U samoizolaciji je trenutno 1.608 osoba, a izašlo ih je 384. U KS su do sada testirane 63 osobe, a pozitivnih je 10. Pratimo klastere. Moramo voditi računa da testiranja na zahtjev neće biti, jer su mogući negativni rezultati ako se to ne desi u pravo vrijeme i onda možemo narušiti epidemiološki okvir – rekla je Pilav.

Ona je pozvala sve građane da postupaju prema pravilima i da budu u kontaktu s domovima zdravlja.

– Ukoliko poremetimo epidemiološku mapu, pogoršat ćemo i epidemiološku situaciju, a ona je za sada pod kontrolom, jer smo zatvorili pet klastera. Nema mjesta panici – rekla je Pilav.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79