Hoffman za CH: “Ko ne posluša policajca koji mu je dao usmenu naredbu, čini zakonski prekršaj”

Na graničnom prijelazu Bosanski Brod jučer oko 12 sati dogodio se incident u kojem su učestvovali pripadnici Granične policije i jedan državljanin Švicarske.

Kako saznajemo, sukob i fizički nasrtaj policijskih službenika na stranog državljanina se dogodio nakon što je ovaj odbijao prekinuti snimanje mobilnim telefonom.

Granična policija BiH: “Događaj će ispitati Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu”

Tim povodom kontaktirali smo savjetnika direktora Granične policije BiH i glavnog inspektora Svevlada Hoffmana koji je za portal naš potvrdio govorio o slučaju:

” U Čl.19.st.(2) Zakona o graničnoj kontroli propisano je da sve osobe koje se nalaze na graničnom prijelazu dužna su se pridržavati upozorenja i naredbi policijskih službenika, pa i naredbe o zabrani snimanja.

Naravno da svima onima koji misle da su takve naredbe neutemeljene ,ostaje mogućnost prijave mjerodavnom Uredu unutarnje kontrole Granične policije BiH koja će ispitati zakonitost izdavanja eventualno sporne naredbe.

Autoritet policijskih službenika Granične policije BiH nedopušteno je potkopavati oglušivanjem o izdate naredbe bile one pismene ili usmene i o tome svi koji su u doticaju sa našim policijskim službenicima koji imaju za izdavanje takvih naredbi pune zakonske ovlasti, dužni su o tome voditi računa.

Onaj tko ne posluša policajca koji mu je izdao usmenu naredbu čini zakonski prekršaj. Naravno svi imaju mogućnost prijave policijskog službenika ako smatraju da su naredbe izdate nezakonito.

Ponašanje putnika na graničnim prijelazima propisano je posebnim tzv. “Lex specialis” zakonima koji imaju prevagu nad generalnim zakonima. Uz to međunarodni granični prelazi su pokriveni službenim video nadzorom tako da ne postoji potreba putnika da snimaju događanja za koji su oni zainteresirani.

“Taj događaj je u nadležnosti Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu. Dok oni ispitaju sve okolnosti tog nemilog događaja, preuranjeno je išta komentirati”, rekao nam je Hoffman.

Prema pisanju Crne hronike da se radi o Borche Stojanovu koji živi u Švicarskoj. On je u Bosni i Hercegovini želio posjetiti sestru i zeta, ali nije bio upoznat s mjerama i naredbama na snazi, te nije imao test na koronavirus pri ulasku u našu zemlju.

Nakon što je upitao gdje može uraditi test, kako bi mu ulazak u BiH bio odobren, policijski službenik je počeo galamiti i pljuvati državljana Švicarske, kako su otkrili iz porodice. Potom je mobilnim telefonom počeo snimati službenika, što je dovelo do kulminacije sukoba.

(VIDEO) Incident na GP Brod: Granični policajac razbio telefon zbog koronatesta

Na snimku se vidi naguravanje Stojanova sa više pripadnika granične policije i otimanje mobitela, ali se i čuju pozivi upomoć. Stojanov je onima koji su se zatekli na graničnom prijelazu govorio i da snimaju šta se dešava, ali se niko nije usudio.
U 19:30 istog dana Stojanov je bio saslušan u PU Brod, a navodi da nije dobio nikakvu kaznu, odnosno prekršajni nalog. Njegova porodica kaže da namjerava da tuži policijske službenike za povrede, kao i za uništavanje privatnog vlasništva, s obzirom da je prilikom naguravanja stradao mobilni telefon.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79