Holandija će odrediti odštetu porodicama ubijenih u Srebrenici

Nakon konačne presude u Holandiji, prema kojoj je ova zemlja djelimično odgovorna za smrt 350 muškaraca u Srebrenici u julu 1995. godine, vlada te države je formirala ekspertsku komisiju koja će odrediti odštetu za preživjele članove porodica, prenosi državni holandski NOS.

Komisija će sada pripremiti prijedlog nagodbe. Preživjeli članovi porodica koji misle da imaju pravo na naknadu vjerovatno će moći ove godine podnijeti zahtjev, navodi NOS. Kako će tačno izgledati taj proces bit će poznato vjerovatno najesen.

Članovi komisije su ljudi s dobrim iskustvom u oblasti prava, rješavanja sporova i/ili vanjske politike”, prenosi Detektor.ba.

Presudom je Holandija djelimično kriva za smrt oko 350 muškaraca koje je Holandski bataljon 13. jula 1995. godine predao snagama Vojske Republike Srpske (VRS), a koji su kasnije ubijeni.

Sud je odlučio da je država Holandija pogrešno postupila u slučaju evakuacije 5.000 izbjeglica koje su se još uvijek nalazile u bazi tokom poslijepodneva 13. jula 1995. godine. Među njima je bilo 350 muškaraca, za koje snage srpske vojske nisu znale da se nalaze u bazi, jer ih nisu vidjeli, stajalo je u odluci suda prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79