Horor u Srbiji: Uhapšeni jer su dvije godine starca držali kao roba

Više javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo je istragu protiv N.N. i D.P. iz Niša zbog sumnje da su posljednje dvije godine starijeg Nišliju tretirali kao svog roba, a sud im je odredio pritvor, piše “Kurir”.

Sumnja se da su okrivljeni od marta 2019. godine do marta 2021. godine, primjenom sile i prijetnje držali oštećenog J.G. u ucilju eksploatacije njegovog rada i uspostavljanja ropskog odnosa, navodi se u informaciji tužilaštva.

Oni su, kako dodaje tužilaštvo, J.G. primorali da napusti porodičnu kuću i živi na ulici, ograničavali su mu slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima, oduzimali penziju i druga primanja i primoravali da pozajmljuje novac koji bi im davao.

N.N. i D.P. se terete za krivično djelo trgovina ljudima kao saizvršioci.

Na prijedlog tužilaštva Viši sud u Nišu je okrivljenima odredio pritvor do 30 dana, u cilju spriječavanja da utječu na svjedoke koje je tokom istrage potrebno ispitati, kao i jer je za ovo krivično djelo propisana kazna zatvora preko 10 godina, a čije izvršenje dovodi do uznemirenja javnosti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79