Hotel Bosna: Ovo je priča jednog “kmeta” koji nema FB profil, ali je imao dovoljno hrabrosti da ispriča njihovu muku…

Jedna od “ikona Grada Banja Luke”. Kako je šta u Gradu prelazilo u ruke privatnika, ROBOVLASNIKA tako je radnik postajao sve manji i manji. Ljudi po 20-30 godina staža, sirotinjskog života, ništa drugo im nije falilo osim jedan pravi ROBOVLASNIK koji će im dušu još uzeti ne bi li time nahranio svoju dušu.

U toj “ikoni grada BL” rade radnici: majstori na održavanju, recepcioneri, sobarice, kuvari, čistačice, konobari, vešarice…svi su oni jedno.

Oni su za nas ljudi, radnici…A za ROBOVLASNIKE potrošna roba, kmet, rob, stoka, predmet ponižavanja, vrijeđanja, mobinga…i naravno neplaćanja.

Kao svoju desnu ruku postavio je za direktora bivšeg trgovca u građi na Laušu g.Radenka Damjanovića, a za šeficu tetku od žene. Naravno, to je njegovo pravo jer “oči i uši” firme moraju postojati. Poštenom čovjeku to ne treba, već samo onima nečiste savjesti i koji se stalno osvrću preko ramena.


Ovo je priča jednog “kmeta” koji nema FB profil, ali je imao dovoljno hrabrosti da ispriča njihovu muku…
1.

Radi se u dvije smjene. Sad ne svi zbog korone. Radno vrijeme od 7-14h i od 14-21h. Time je sebi stvorio uslov da je čist pred zakonom po pitanju radnog vremena prilikom uvođenja 6.radnog dana. Tako da radnik ima 1 dan slobodan u sedmici kada mu oni saopšte koji. Međutim, ako ima posla, radniku se ukida taj neradni dan i na neki način vodi se da nije radio, a radio je. Te uz nepriznate prekovremene i takve slučajeve, radnik svaki mjesec bude ojađen najmanje za 3 dana mjesečno.


2. 
Godišnji odmor je u dijelovima. Kad njima odgovara tada ga puste. Onda ako imaju posla, pozovu te na telefon da dođeš sa godišnjeg, odradiš 2-3 dana, pa se vrati na godišnji. Dakle spavaš pored telefona.


3.  Plata je na banku, minimalac, 520KM. Trenutno kasni 2 mjeseca.
4.  Regresa i prevoza nema od 2000.godine. Takođe, nema minulog rada.
5.  ROBOVLASNIKOVA kućna pomoćnica se vodi kao radnik firme.
6.  Za topli obrok skuvaju glavicu kupusa NA ČITAV PERSONAL, pasulj, riža ili makarone…A hljeba koliko žele jer treba nadrobiti u onu vodu u tanjiru, pa da se zasite. Tim redom, pa opet sve to u krug.


7.  Neki dan šef majstora pitao direktora (onoga što je do juče bio radnik u građi) pitaju radnici kad će biti plate, a ovaj odgovorio “Neka jedu g*vna, nije ni bilo posla, a platu bi”!


8. ROBOVLASNIK se takođe bacio u izgradnju zgrada, pa da ne bi plaćao agencije za čišćenje nakon završetka, vodi radnike hotela da mu čiste malter, kreč, farbu, masnoće, blato, prašinu i ostale prljavštine na hiljade m2 stambenih i međustambenih prostora. Inače to je bila i praksa njegovog kuma, prijašnjeg ROBOVLASNIKA koji je vodio radnike da mu čiste vikendicu.
9. Navodno, cijena m2 stana zgrade koju pravi u Gundulićevoj ulici pored San Remo kaffe bar picerije je 3660KM. Dakle za m2 stana zgrade koju pravi 7 plata bez regresa i prevoza može isplatiti.


10. prije par godina doveden je momak, tehnolog ugostiteljstva, kojem je posao bio da digne nivo firme. Kad je vidio radnike u poderanim odijelima, obući, obješenih noseva, kuhinju…prvo što je uradio, naručio je odjeću, klompe…A doručak…radnici kad su došli na doručak niko nije smio prići. Jaja, kobasice, hrenovke..mislili su da je za nekoga drugoga. Da im neko dolazi jer “oni ne zaslužuju tako bogat doručak” (a Vi saberite koliko je 2 jajeta, 2 hrenovke i par šnita hljeba, pa vidite čega su se jadni radnici uplašili). Radnik ubijen u pojam ne može produktivno raditi. Ne može gostu biti nasmijan. ROBOVLASNIK kad je vidio da je tehnolog samo malo osmijeha radniku nabacio, otjerao ga je.

Da li postoji neki mjesec da ima manje posla? Naravno. Da li korona utiče? Naravno. Ali ovako je 20 godina! Ako nema posla, ako korona utiče, pa čime zgradu praviš bitango?
Dakle 20 godina ti i tvoj kum ste crno ispod noktiju radnicima uzimali, posljednju kap znoja iscijedili iz njih, širili imperiju uzetim parama od neadekvatnog plaćanja, neplaćanja prekovremenih, davanja vode od kuvanog kupusa kao topli obrok, a provođenjem kao 5-6 KM po obroku, odvođenja radnika na prisilni rad na gradilišta, svoja imanja, da ne bi plaćali radnike kojima je to posao, zgrade njihovim parama gradite i smijete se republičkim institucijama, radnicima i narodu u lice!?

Za više savjeta priključite se grupi koja brine o radnicima i njihovim pravima OVDJE

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79