Hotelijeri nakon korone: Budnjo digao kredit, vlasnik Europe očekuje pomoć države, Pino i Hills spremni

Hotelijeri nakon korone: Budnjo digao kredit, vlasnik Europe očekuje pomoć države, Pino i Hills spremni


Tokom trajanja pandemije koronavirusa rad ugostiteljskih objekata iz skupine hotela nije bio zabranjen.

No, nemogućnost kretanja domaćeg stanovništva, zatvorene granice za strance i turiste, što je sve bilo na snazi u protekla dva i po mjeseca utjecalo je da hoteli, moteli, pansioni i drugi objekti ovog tipa zaustave rad. Gužvu, žamor i protok gostiju zamijenila je tišina.

Ipak, posljednjih nekoliko dana s ukidanjem restrikcija i otvaranjem granica život se polako vraća i u ugostiteljstvo, a hoteli s radošću dočekuju i prve goste. Faktorova novinarska ekipa tome je posvjedočila u obilasku hotela u Sarajevu, ali i na Trebeviću i Bjelašnici. Na Bjelašnici jedino radi hotel Han. Hotel Bjelašnica će kako su nam rekli otvoriti vrata sredinom juna.

Alija Budnjo, vlasnik kompleksa hotela na Ilidži, ističe da nikoga nisu otpustili za vrijeme koronavirusa.

– Jedino smo otvorili apartmansko naselje Oaza i hotel Terme. Ostala četiri hotela su trenutno zatvorena – između ostalog kaže Budnjo.

Aida Jašarević-Terzić, direktorica hotela Pino Nature, govori da će ova godina biti teška, ali da su ipak optimisti.

– Naši gosti jedva su čekali otvorenje. Velika je potražnja domaćih gostiju i posljednjih dana imamo jako puno rezervacija iz Crne Gore. Nadamo se povratku gostiju iz Indonezije, Malezije i drugih zemalja – kaže Jašarević-Terzić.

Nermina Sefer, direktorica Hotela Hillsa, ističe da su spremni za dolazak gostiju.

– Polako nam dolaze gosti. Mali je to broj. Zavisimo od otvaranja granica i aerodroma. Očekujemo dolazak gostiju sa Srednjeg Istoka, koji prema našim informacijama jedva čekaju da se otvore aerodromi i da godišnje odmore mogu provesti kod nas – kaže Sefer.

Rasim Bajrović, generalni direktor Europe Group, ističe da su svi hoteli iz ove grupacije, kao i ostali hoteli u BiH, bili zatvoreni u periodu od 15. marta do 31. maja.

– Prije par dana smo na zadovoljstvo građana Sarajeva otvorili sve hotele u nadi da nećemo imati velike gubitke do proljeća 2021. Naša očekivanja su da u 2020. godini pokušamo uz veliku angažiranost menadžmenta i svih uposlenika ostvarimo što manje gubitke, jer će biti jako teško vratiti turiste do iduće godine. Posljedice ove pandemije će za našu hotelsku branšu biti vrlo teške i svi ćemo biti sretni ako u godini dana koja je pred nama sačuvamo likvidnost firmi i radnike. Očekivali smo pomoć naše države i svih nivoa vlasti realnom sektoru, kako to rade sve države svijeta. Nažalost, ta pomoć je do danas izostala i još uvijek nismo dobili nijednu marku. Učinit ćemo sve da od uslužno -ugostiteljskog sektora, prodaje hrane i pića ostvarimo određeni prihod kako bi sačuvali radna mjesta – kaže Bajrović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija