Hrabra policajka u problemima: “Zeznula si narednika Džiguma, sad ćemo mi tebe!”

Svi problemi za Milicu Latinović počinju onog momenta kada se saznalo da je dala izjavu o kolegama koji su dvije godine fizičkim i pravnim licima opraštali kazne za počinjene saobraćajne prekršaje. U izjavi optuženog Šabote, koju je dao u SIPA, stoji da su se u stanici svi bojali Elvedina Džiguma jer je imao podršku komesara Koričića i komandira Dedića

Piše: Z. Đelilović

Narednik Džigum, blizak prijatelj komesara Koričića, optužen za 70 slučajeva podmićivanja

Mlada policajka Milica Latinović iz Bosanskog Petrovca, zahvaljujući kojoj je i razotkrivena grupa policajaca koji su dvije godine uzimali mito i opraštali kazne za saobraćajne prekršaje privatnim i fizičkim licima, mjesecima trpi različite vrste pritisaka. Prvi problemi su počeli onog momenta kada se saznalo da je dala izjavu o kolegama koji su u međuvremenu optuženi u predmetu „Nebo“, a radi se o naredniku Elvedinu Džigumu, komandiru PS Bosanski Petrovac Nerminu Mahmutspahiću, komandiru PS Bihać Šemsudinu Dediću i policajcu Slavku Šaboti, o čemu je Žurnal već pisao.

Žurnal je iz svojih dobro upućenih izvora dobio informaciju da najveći pritisci prema ovoj policajki dolaze od komesara Unsko-sanskog kantona Muje Koričića. Na ometanje istrage i pokušaj utjecaja i zastrašivanja svjedoka upozoravao je i tužilac koji je podigao optužnicu u predmetu „Nebo“ Adnan Tulić. Saznajemo da je MUP-u USK, Nadzornom odboru i Federalnom tužilaštvu uputio dopise o sudskim utvrđenim činjenicama o ometanju istrage, te pritisku na Latinović. Uz ove dopise priloženo je i rješenje Općinskog suda u Bihaću od 16. decembra prošle godine kojim su utvrđene činjenice iz kojih proizilazi osnov sumnje da je policijski komesar Mujo Koričić ometanjem istrage u ovom predmetu počinio jedno ili više krivičnih djela.

Tužilaštvo USK je počelo istragu protiv Koričića, ali je rješenjem Federalnog tužilaštva taj predmet prebačen Tužilaštvu SBK. Naši izvori smatraju da je ovo namjerno urađeno kako bi se istraga usporila i dao imunitet Koričiću.

Prvi problem s kojim se suočila Milica Latinović, a nakon što se saznalo za njenu izjavu u Tužilaštvu i SIPA, jeste da joj je ukinuta dozvola da pored svog policijskog posla može obavljati i sportsku aktivnost sudije košarke. Za razliku od Milice, nekim njenim kolegama iz policije dozvoljeno je da se dodatno bave prevozom putnika, a ta rješenja, kažu naši izvori, potpisuje upravo komesar.

Latinović, koja je za tri godine rada u službi bila najbolje ocijenjena policajka, najednom je dobila tri disciplinske prijave. Jednu je podnio tadašnji komandir zbog navodnih saznanja da se Milica raspitivala o njemu i njegovoj porodici što je kod njega izazvalo „osjećaj ugroženosti“. Druga disciplinska je uslijedila nakon što su mediji objavili fotografiju komesara Koričića sa tada osumnjičenim, a danas optuženim Džigumom i sa bivšim načelnikom Općine Bosanski Petrovac Zlatkom Hujićem. Na račun Latinović upućene su optužbe da je fotografija napravljena i distribuirana medijima po njenom nalogu. Naši izvori navode da to nije tačno, te da ih je uslikao mladić koji uopšte ne poznaje Milicu Latinović.

Hujić je, podsjetimo, u aprilu prošle godine nepravomoćno osuđen zbog zloupotrebe položaja. Nakon što je u medijima objavljena njegova fotografija sa Koričićem i Džigumom on je došao u PS Bosanski Petrovac i Milici Latinović je uputio prijetnju „sredićemo mi tebe“ što je kod nje izazvalo strah i nesigurnost. Prijetnje su joj upućene pred kolegama od kojih niko nije stao u njenu zaštitu.

Treću disciplinsku prijavu protiv ove policajke podnio je „savjesni anonimni građanin“ koji tvrdi da mu je poznato da je Latinović u policijskoj stanici fotografisala evidencije i slala ih Tužilaštvu USK.

No, to nije sve. Osim ovih disciplinskih prijava Milica Latinović se suočava i sa pritiskom na njenu porodicu. Od momenta kada je dala iskaz inspekcija sve češće posjećuje trgovinu njenih roditelja u Bosanskom Petrovcu. Prije dvije sedmice, u kontrolu su “po anonimnoj prijavi” došli i inspektori Porezne uprave. Saznajemo da su porodici Latinović rekli da ih već neko vrijeme prate, ali da nisu utvrdili nikakve nepravilnosti.

Latinović uglavnom nema podršku radnih kolega. Pokušavaju joj pronaći i najmanju grešku. Tako su je jedne prilike prijavili za nepropisno parkiranje, da bi se kasnije utvrdilo da ona nije vozila taj automobil, već prijatelj njenog oca. Neuobičajeno je da su zbog nepropisnog parkiranja privodili tri osobe na ispitivanje i sve su zaveli u bilten dnevnih događaja. Naši izvori otkrivaju da je Latinović tokom intervencije u jednom lokalu prijetnje uputio jedan privatnih iz Prijedora. Rekao joj je da je „ona zeznula Džiguma i da će on dovesti vozače da kažu da su njoj davali pare, a ne njemu“.

Za Elvedina Džiguma kažu da je desna ruka komesara Koričića i da je to razlog zbog kojeg ga se plaše kolege u Bosanskom Petrovcu. Svi su ga doživljavali kao komandira, iako je u suštini bio samo policajac.

„Ako bi mi trebao slobodan dan obraćao sam se Džigumu“, reći će nam jedan policajac, koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman.

Njega je u svom iskazu, kažu naši izvori, spominjao i optuženi Šabota. Žurnal je ranije pisao da postoji mogućnost da se Šabota nagodi sa Tužilaštvom USK. „Elvedin Džigum se više puta obraćao Slavku Šaboti da za više lica ne unosi zaštitnu mjeru u „Rof“ sistem jer je to od njega tražio komesar Mujo Koričić“, stoji u zapisniku o ispitivanju Šabote u SIPA.

Šabota je navodno istražiteljima rekao da je od Džiguma dobio naređenje da ne šalje zapisnike za nekoliko pravnih lica, a on ga je poslušao jer su se „u stanici svi bojali Džiguma jer je imao jaka leđa u komesaru Koričiću i komandiru Dediću“.

I od policajke Latinović je traženo da ne evidentira saobraćajne prekršaje ili da sačinjene zapisnike uništi, što se uostalom i navodi u potvrđenoj optužnici protiv Džiguma i ostalih. Ona je, inače, jednu godinu patrolirala zajedno sa Džigumom i u tom periodu se, saznajemo, nagledala mnogih nezakonitih radnji od propuštanja pisanja kazni za nepropisno parkiranje do uzimanja mita.

Jedina je koja je odbila postupati po zahtjevima Džiguma i ostalih zbog čega danas trpi strašan pritisak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79