Hronologija loših poteza: Kako smo došli u pat poziciju u nabavci vakcina

Mnoštvo je pitanja, a malo odgovora na temu propusta u nabavci vakcina za Bosnu i Hercegovinu. Od globalnih prelamanja do domaće nonšalantnosti, politikantstva i krajnje nemoći kako državne vlasti tako i entitetskih.

Kada su se pojavile prve informacije o vakcinama koje se testiraju, generalno opredjeljenje vlasti u Federaciji BiH bilo je da će prvi izbor biti one koje preporuči Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a prije svega Evropska unija. To je u praksi podrazumijevalo tzv. zapadne vakcine poput Pfizera i AstraZenece.

Takve poruke dolazile su čak i nakon informacija iz Rusije krajem augusta prošle godine da je ta zemlja prva na svijetu koja je registrovala vakcinu protiv korone, danas čuveni i za mnoge priželjkivani Sputnik V. Iako to nikada nije otvoreno priznala, a posebno ne bi u ovom trenutku, vlast u FBiH je priželjkivala zapadne vakcine. Entitet RS je odmah poručio da će nabaviti ruske, a država se nije ni oglašavala.

Blago suzdržani

Kada se priča u vezi s vakcinama zahuktala u decembru 2020. godine, državni nivo pratio je isključivo priču o COVAX-u, Federacija je i dalje bila suzdržana i bez naglih koraka ka konkretizaciji nabavke vakcina, dok je RS gledao u Srbiju i najavljivao Sputnik.

Tada je RS, kao i obično, vodio svoju politiku, dok se FBiH nije željela “igrati” države. I u tim okolnostima to je donekle bilo i razumljivo. Postavimo hipotetički situaciju. Da je premijer Fadil Novalić u decembru kao entitet krenuo u nabavku vakcine, i to ruske ili kineske, uprkos neophodnosti izgledno bi se susreo sa dvije kritike. Prva je da degradira državu i vodi politiku koja odgovara Miloradu Dodiku, a to je isticanje entiteta kao državotvornog faktora.

Druga kritika koja bi uslijedila odnosila bi se na to da je rizičan potez nabavljati rusku ili kinesku vakcinu, jer nisu odobrene u EU i upitno je da li će oni koji je prime moći putovati. Dakle, govorimo o periodu kada se uopće nije znalo da li će vakcine preko COVAX-a dolaziti na vrijeme, da li će nastati globalna kriza i borba za nabavku, da li će EU zakazati i tako dalje.

  Ko su ostali članovi grupe Sade Đuguma

Shodno tome entitet je načinio dvije greške. Slijepo je vjerovao državnom nivou na čijem čelu je Zoran Tegeltija, koji je radio samo protokolarne stvari, bez inicijative. A druga greška je slijepo vjerovanje i oslanjanje na EU i Covax koji su prilično zakazali.

Evropa se izgubila u svojim problemima, produkcija i distribucija Pfizera i AstraZenece su usporile, tako da je nabavka vakcina za zemlje izvan unije znatno otežana.

U međuvremenu su ruske i kineske vakcine (koje EU nije odobrila) počele osvajati značajan dio svijeta. Kada s globalnim kretanjima pomiješamo kompleksnost bh. ustrojstva, nesposobnost odgovornih institucija i osoba na funkcijama u BiH, moguće i određene blokade i usporavanja procesa, došli smo do kraja marta, a nabavka većih količina vakcina za BiH je još uvijek neizvjesna. Čak ni RS nije nabavio značajnije količine uprkos ugovoru koji imaju s Rusijom.

Izgubljeni u prevodu

Sada kada su kao prodavci poželjni i Rusi i Kinezi i kada se ispoljavaju sve veće kritike prema EU i isporukama zapadnih vakcina, veoma je teško doći na red i za Sputnik V i za Sinopharm, koje smo vjerovatno dogovorom u decembru mogli osigurati u mnogo većim količinama.

Taj niz loših procjena, nepripremljenost sistema i nesposobnost nadležnih učinili su da smo konstantno na nekom početku, da konstantno formiramo kojekakve komisije i tek sada govorimo o potrebi izmjena zakona i davanja ideja kako da što prije nabavimo vakcine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79